Отец Петър: Благодаря, че сте в храма, а не в ресторантите на Гърция!

0
Пожарите са на прага на Отечеството
Пожарите са на прага на Отечеството Снимка: 24rodopi.com

"Благодаря ви, че не сте в ресторантите на Гърция и Сърбия, а в родния си град, в нашия храм!

Днес е празник на отческата ни вяра и род. Ние сме един в един заедно. Живеем в спокоен и благочестив български град. Наоколо са войни. Пожарите са на прага на Отечеството, затова трябва да сме единни“, отбеляза в словото си на Великден енорийският свещеник от храма „Св. Георги Победоносец“ отец Петър, пише 24rodopi.com.

Точно в полунощ той обяви настъпването на Възкресение Христово. "Христос воскресе от мертвих", изрече отец Петър и стотиците миряни, дошли на службата в централния храм на Кърджали, му отвърнаха. Традицията бе спазена и до свещеника отново бе кметът на Кърджали инж. Хасан Азис.

Днес сме честити, да бъдем християни и свободно да изповядваме вярата си. Днес сме честити, макар и между други народи, ако щете между други вери, да сме свободни във вяра и род. И доказателство за това е и градоначалника ни и мюсюлманите“, каза отец Петър.

Той отбеляза, че е довел на службата и свой приятел от етиопската православна църква. „Там, където пожарите бушуват“, допълни свещеникът. „Братя и сестри християни, за пореден път съм сред вас на Великден.Честито Възкресение Христово! Тук съм заради нашето единство и споделеност. Пожелавам здраве и благоденствие! Пожелавам спокойствие в душите и сили в сърцата ни, за да запазим нашето единство и споделеност.

Сега е време на изпитания за нашата сплотеност и заедност. Сега е време, в което ние трябва да се държим ръка за ръка! Великден е празник на надеждата, възкръсването на доброто. Празник на обичта и вярата ,че заедно ще запазим мира и сплотеността.

Благодатният огън донесе нова топлина за сърцата ни, за възкръсналата сила в душите ни, за нашето вдъхновение и смирение! Да се обичаме и почитаме! Да има Мир в света!“, каза в приветственото си слово кметът.

Миряните се стекоха да запалят от Благодатния огън, донесен от митрополит Киприян от Йерусалим. Те обиколиха храма със запалени свещи.

Източник: 24rodopi.com
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари