Отец Гора - за вярата в Бога и различното училище в Русе

5

В Русе вече няколко години има Частна целодневна детска градина и основно училище „Вяра, надежда, любов“

Днес, в първия учебен ден, ще ви разкажем какво е различното при тях. Пред ФАКТИ говори отец Валтер Гора – енорийски свещеник на Русе.

- Отец Гора, започваме новата учебна година. Разкажете каква е историята на начално училище „Вяра, надежда, любов“ в Русе?

- През 2013 година положихме основите на училището в католическата църква в Русе. Първоначално беше като дневен център, а след това направихме частна детска градина и училище. Когато казвам училище, разбирайте основно такова - до четвърти клас. През 2016-а получихме лиценз от Министерството на образованието и се нанесохме в новата сграда.

- Колко деца сега се обучават при вас?

- Имаме над 60 в детската градина, а в училището са 44. Те са разделени в четири паралелки.

- След четвърти клас децата как продължават…

- Кандидатстват в други училища, за да продължат образованието си. Ние имаме желание, но към момента нямаме сили, за да организираме и обучение в по-горни класове.

- С какво се отличава вашето от държавните и от другите частни училища в Русе?

- Образователната програма е една и съща. Ние търсим различното отношение. Целта ни е да научим децата да бъдат добри, да изповядват добри ценности в живота. Много държим на доброто отношение между децата. Да няма агресия, да няма обиди, да се обичат, да могат да си прощават. Това е много важно за нас.

- На какво се набляга в обучението?

- Учителите наблягат много и обгрижват децата, които по-трудно се справят с нещата. Говорим за лично отношение, за да се повишават резултатите. Поддържаме отлични отношения с родителите и много говорим с тях, за да се решават определени ситуации, свързани с децата или обучението. За нас е много важно родителите да участват активно в процесна на обучение.

- В програмата имате и уроци, свързани с религията…

- Важно е децата да умеят да се обърнат към Бога. Да се молят на закуска, на обяд с различни молитви. Да благодарят за това, което имат, за обяд, за храната… Да има и благодарност към хората, които приготвят храната.

- Това означава ли, че при вас повечето деца са от семейства, които са католици…

- Не. Напротив. Повечето от децата при нас са православни християни. Сред тях има и такива, които още не са кръстени. Това не е никакъв проблем. Общението с Бог е за всички.

- Предизвикателство ли беше за вас ковид пандемията и как се справихте с обучението в режим онлайн?

- Това беше много труден момент за децата. Говоря особено за първите три месеца на 2020-а. Тогава всичко беше затворено и децата страдаха. Това, което после много ме впечатли, бе, че изпитваха голяма радост от личното си общуване, когато отново се събраха в клас. При нас има традиция да почитаме християнските празници – особено Христовото възкресение и Великден, с пиеси и рецитали. В тези спектакли участват също родители и стават много хубави празненства. Днес е прекрасен ден и пожелавам успешна нова учебна година на всички деца в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари