Oтец Евгений Янакиев: Има разкол в сливенската митрополия

0
Бившият секретар Вулкан Вулканов размята един фалшив документ, който той сам си го е написал и сам си го е издал от комисията по досиетата, допълни владиката
Бившият секретар Вулкан Вулканов размята един фалшив документ, който той сам си го е написал и сам си го е издал от комисията по досиетата, допълни владиката Снимка: Велина Василева, БТА

Бившият секретар Вулкан Вулканов размята един фалшив документ, който той сам си го е написал и сам си го е издал от комисията по досиетата, допълни владиката

Касираните избори за Сливенски митрополит от Светия синод и отнемане на правото в избора да вземат участие свещеници и миряни доведе до протест пред сградата на митрополията в Сливен вчера през деня. В "Денят започва" по БНТ отец Евгений Янакиев заяви, че има "разкол в сливенската митрополия, заради дългата ръка на Вулкан Вулканов".

"В самия избор беше нередността. Понеже една групичка излезе навън и се наговори. Къде в тоалетната с цигара и чашка кафе, и там се наговориха", каза отец Евгений Янакиев.

А това владиката не го ли видя на момента?

"Не. Той беше в залата. И беше необходимо да ги викаме, защото трябва да започнем избора", добави отец Евгений.

Според него "дългата ръка е много дълга".

"Тя е от 40-50 години е в нашата епархия и тази епархия е на бившия секретар Вулкан Вулканов. Вчера той размята един фалшив документ, който той сам си го е написал и сам си го е издал от комисията по досиетата. Ако има дълга ръка, тя е точно негова, защото още преди много години той обеща на епископ Йеротей да го направи митрополит след като дядо Ники почине", заяви отец Евгений.

На противоположното мнение бяха останалите от събеседниците, които не намират нередност при избора на сливенски митрополит и смятат, че е несправедливо касирането на изборите.

"Ние сме тук, защото мислим, че е несправедливо касирането на изборите за Сливенски митрополит от Светия синод. Решили са, че има нещо, което е неправилно, ама то не е от тези, които спазват правилата и извършват избора, а тези, които са ги предпоставили", Отец Иван Георгиев.

"Ако те принудят да извършваш задължително два избора за двама човека, от които Светият синод да избере единия, и ти избираш този, който предпочиташ, нали? Аз не виждам какво и кой е нарушил правилата", заяви отец Иван Георгиев

"Нямам никаква представа каква дълга ръка има, защо я има. Въпросът е, че нашето право на избор, както беше досега е нарушено", смята отец Павел Георгиев.

Днес протест няма да има, но те коментираха, че са обидени от определението „народна тълпа“, и че лишаването от изборни права е против законите на църквата, защото от 150 години в Сливенска митрополия се гласува по този начин. Според едни става въпрос за по-големи интереси от това кой ще е Сливенски митрополит, според защитаващите позицията на Светия синод решението е оправдано и по-този начин изчиства от църквата, хора, които са заемали позиции в Държавна сигурност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари