Отчаянието на ГЕРБ

1
Ако искате децата да не бягат на Запад, да не отиват в други страни да учат, да не оставят дом и семейство, гласувайте за истинска промяна
Ако искате децата да не бягат на Запад, да не отиват в други страни да учат, да не оставят дом и семейство, гласувайте за истинска промяна

Да, отчаяние. Само така може да се обясни опита на ГЕРБ да се закачат за името на президента Петър Стоянов. Защото отчаяно имат нужда да се престорят за пореден път на дясна модерна партия. За да се спасят от идващия разгром на президентските избори.

В зората на демокрацията политиката беше доста по-ясна и изчистена. Макар и леко обърната като терминология:

• СДС беше партията на модерното, на развитието, на бъдещето, на бизнеса, на предприемачеството, на многообразието, на стремежа ни към Европа, на цивилизационния ни избор да сме част от западната цивилизация. Все още част от „дясното“ носи този ореол.

• БСП беше партията на държавното, на миналото, на тоталитарното, на контрола, на Човека от народа, на манипулацията, на наследника на БКП, на ченгетата от ДС, на отдалечаването ни от Европа, на тежка зависимост от СССР, на всичко, което ни дърпа към феодално минало.

ГЕРБ отчаяно се мъчи да се представи като модерна дясна про-европейска партия. Отчаяно, защото:

1. Лидер на Партията е бивш член на БКП.

2. Ръководните органи на Партията не се избират на „демократични вътрешни избори“, а се „назначават“ от лидера.

3. При управление на Партията се постигна най-висока концентрация на централизирано преразпределение на финансовите средства, почти равни на класическата дефиниция за социализъм.

4. Властта започна да се разглежда като „присъща по право“ заради партийна принадлежност.

5. Институциите бяха превзети от бивши милиционери и роднини. Комична препратка към класически български филм. Съответно и работата им беше такава.

6. Институциите загубиха самостоятелност и не смееха да взимат решения без „обаждане от горе“.

7. С обаждания се спираха и пускаха проверки.

8. Законите нямаха значение, щом има или няма обаждане.

9. Правоохранителните органи не служеха на хората, а на партийната върхушка.

10. Структурата на специализираната прокуратура и позиционирането на Главния прокурор е точно като в СССР – може да задържа и обвинява безконтролно, когото си поиска, но няма сила, която да го накара да направи проверки на управляващи.

11. Законите се приемат целенасочено на тъмно – 75% от законите само в 44-ото Народно събрание са приети в Преходни и заключителни разпоредби на други, несвързани с темата закони.

12. Страната стана емблема за корупция – Магнитски, резолюции на европейски институции, няколко механизма за наблюдение.

13. Сериозните инвеститори, огромните международни компании и инвестиционните фондове внимателно заобикалят страната поради повишен корупционен риск.

14. Раздаване на милиарди левове обществени средства и еврофондове без обществени поръчки.

15. Никакви реформи. За 12 години няма една реформа, в която и да е обществена система.

16. Съсипване на малкия бизнес с административни тежести и безсмислени регулации. Само може да се спомене Наредба 18.

17. Простотията и партийната вярност бе издигната като ценност пред науката и знанието. Студентите ехидно бяха посъветвани да станат овчари.

18. Отказ от европейски ценности за правата на хората.

19. Управление с крайни националисти, с непрекъсната анти-европейска реторика.

20. Отказ от подкрепа на европейски документи, подкрепящи правата на хората, като Конвенцията срещу домашно насилие, Стратегията за детето и т.н.

21. Избирателите са предимно служители, получаващи заплати от държавния и общински бюджети, близки до властта олигарси, и възрастни хора по малки селищни системи, щастливи, че Човекът от народа ги е удостоил с присъствие.

Е, това модерна, дясна, про-европейска партия ли е? Все повече хора разбират очевидния отговор. Не, не е.

Затова са отчаяни ГЕРБ.

Затова имат нужда да се закачат за имена като президента Петър Стоянов.

Затова имаха нужда да привлекат отломките от старото СДС, което вече се е превърнало в тъжна националистическа анти-европейска групичка.

Затова имат нужда непрекъснато да привличат „нови лица“, които да се опитват да променят миналото и да се забравят последните 12 години.

Ако искате децата да не бягат на Запад, да не отиват в други страни да учат, да не оставят дом и семейство, гласувайте за истинска промяна. А не за феодална тоталитарна партия, която ни дърпа в миналото и ни ограбва бъдещето.

Идват избори. Мислете. Гласувайте.

Хубав ден!

Любомир Аламанов

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари