Отбелязваме Световната седмица на кърменето в Русе

1
От 10.30 часа в Бяла ще се проведе образователен семинар с презентации
От 10.30 часа в Бяла ще се проведе образователен семинар с презентации Снимка: БГНЕС / Архив

Световната седмица на кърменето се отбелязва ежегодно през първата седмица на август.

Тя се чества в повече от 120 страни по света. Началото и е поставено през 1992 година. Създадена е от организацията Световен Алианс за активна подкрепа на кърменето с цел възраждане и възстановяване на практиките за кърмене.

Чрез кърменето майката дава имунитет на бебето, докато неговата собствена имунна система се адаптира и развива. С растежа на бебето съставът на майчиното мляко се променя, за да посрещне неговите нужди. Природата няма фиксирана формула - тя отговаря на променящите се нужди на детето и работи в хармония с неговото развитие.

Според Световната Здравна организация ,,децата, които по каквато и да е причина не са кърмени, трябва да получават специално внимание от здравната система, защото представляват рискова група", категорични са специалистите.

За поредна година Русе се включва в отбелязване седмицата на кърменето. Организатори на проявата са Регионална здравна инспекция – Русе и Община Бяла. Експерти от здравната инспекция ще дискутират проблемите на кърменето с бъдещи и настоящи майки, сподели ТОП НОВИНИ.

Днес, 1 август, от 10.30 часа в Бяла ще се проведе образователен семинар с презентации на теми: „Кърменето – инвестиция за цял живот”; „Хранене по време на бременността” и ще се осъществят консултации на желаещите  от специалисти на РЗИ.

Акцент на презентациите е рискът от тютюнопушене по време на бременност и кърмене, както за бебето, така и за майката. Изнесеният консултативен кабинет за отказ от тютюнопушене към здравната инспекция ще консултира желаещите майки да се откажат от вредния навик и ще извършва измерване на въглероден монооксид и карбоксихемоглобин в издишван въздух.

На срещата ще бъдат предоставени информационни материали, съобщават още организаторите.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари