Отървете се от хлебарките с тези прости средства

4
Тази напаст може да вгорчи ежедневието ви
Тази напаст може да вгорчи ежедневието ви Снимка: Dunavmost

Хлебарките са изключително неканени гости.

Те са щастливи да живеят в къщи, да се тълпят в стада и да пребивават на топли и влажни места. След като се установят е много трудно да се отървете от тях, така че превенцията е много важна

1. Профилактиката е важна

Стара истина е, че превенцията е по-лесна от лечението. Това важи и за хлебарките. Ако не искаме те да живеят с нас, трябва да вземем предпазни мерки. Първо, важно е чистотата. Редовното почистване, проветряване и миене могат да предотвратят появата на насекоми, съветва Actualno.

Също така си струва да се погрижите за херметичността на апартамента. Хлебарките обичат да се появяват във вентилационните отвори и решетките. Трябва да се уверите, че вентилацията се почиства редовно. Струва си да покриете решетката с плътна мрежа, през която хлебарките няма да проникнат.

Да внимаваме и да не оставяме храна на хлебарките. Нека редовно почистваме трохите и остатъците от храна. Храната се съхранява най-добре в контейнери и затворени шкафове. Подобно действие ще ни предпази и от хранителни молци.

Какво да правим, когато въпреки нашите усилия се появят хлебарки? Има няколко доказани домашни средства.

2. Домашни средства срещу хлебарки

Борна киселина

Преди да посегнете към химикалите можете да опитате някои домашни средства срещу хлебарки. Можете да използвате борна киселина, която се предлага в аптеката. Смесете я на равни части със захарта и я разпределете върху местата, където се появяват хлебарки. Сместа ще убие насекоми, но е безопасна за хората. Хлебарките, привлечени от захарта, ще прехвърлят борна киселина в гнездата и ще отровят останалите екземпляри. Друг вариант на капана включва смесване на борна киселина с варен жълтък, брашно или картофи.

Внимание! Бъдете внимателни, ако имате други домашни любимци или деца в дома си.

Бира

Ако не искате да използвате борна киселина, можете да опитате метода на бирата. Това е деликатес за хлебарки, който може да се превърне в капан. Изсипете бирата в купа и създайте стълба, по която да се качат хлебарките. Можете да използвате лист хартия или парче дърво. Хлебарките, привлечени от миризмата на бира, ще паднат в купата и няма да могат да се измъкнат от нея.

Кафе

Ако не искате да губите златната си напитка, можете също да примамите хлебарки в купата с кафе. Поставете утайката от кафе в буркан или друг съд, хлебарките няма да могат да излязат оттам.

Магданоз

Хлебарките също харесват магданоз. Нарежете корена на този зеленчук наполовина и го разстелете навсякъде, където видите хлебарки. Когато полепнат по магданоза, бързо го сложете в плик от фолио и го изхвърлете. Можете също да поставите зеленчука с хлебарки в гореща вода.

Дафинов лист

След като се отървете от хлебарките, поставете дафинови листа на местата, където са гнездили. Тази миризма ги плаши. Котешка билка действа по подобен начин. И запомнете! Превенцията е най-важното нещо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари