От кое грозде става хубаво вино?

17
Хубавото вино е еликсир, който хората почитат от дълбока древност
Хубавото вино е еликсир, който хората почитат от дълбока древност

Хубавото вино е еликсир, който хората почитат от дълбока древност

Да се направи хубаво вино не е проста работа, защото това означава да се изберат и приложат правилно всички елементи в процеса на производството му - като се започне от избор на сорта грозде, подходящ за типа вино, който да се получи, през обработката и ферментацията му, до стареенето и поднасянето му.

Виното се дели по различни принципи, но най-общите категории са белите и червените вина. За да стане хубаво едно бяло или червено вино, първата стъпка е изборът на подходящо грозде за него.

По света има около 10 хиляди винени сортове грозде, а от тях само 13 са основните. Повечето са вкоренени в различни страни, но има и местни сортове, които са характерни за определена страна и даже само за един регион. Тези сортове обикновено дават суровината за определено известно по цял свят вино, пише Gotvach.bg.

Грозде за бели вина

Бялото вино се прави от бяло или розово (червено грозде) с безцветен сок. Подходящи за бяло вино са сортове със захарност на гроздето 15-20%, а киселините трябва да са 6-7 г на литър. Подходящи за приготвяне на бяло вино са:

- френският сорт шардоне;

- италианският пино гри;

- германският сорт ризлинг.

От българските сортове тамянката е сорт, с който можем да се гордеем.

Грозде за червени вина

Червеното вино се приготвя от гроздето на червени сортове с безцветен или оцветен сок. Хубавото грозде за червено вино трябва да бъде добре узряло, със захарност над 19-20 % и добре оцветено.

При червените вина също има топ сортове грозде. Френските червени вина със световна слава Бордо и Бургундия са произведени от:

- сорт пино ноар;

- италианския небиоло;

- аржентинският малбек;

- австралийския шираз;

- южноафриканския пинотаж.

От българските сортове за червено вино можем да посочим рубин, памид, гъмза и други.

За да се произведе обаче добро бяло или червено вино, тези елитни сортове грозде трябва да се обработят правилно, да стареят по строго определен начин и дори да се консумират, така че да се разкрие цялата палитра от вкусове и аромати на виното.

Винопроизводството без съмнение е наука и изкуство едновременно и ако се овладее добре, дава зашеметяващи резултати.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    8
    Валерито
    Значи пълни глупаци аматьори сте Ако мълчиш никой няма да разбере колко си глупав Като не разбираш от нещо не пиши
  • -2
    7
    Оффф
    Няма нищо по просто на света от правенето на вино. А във века на пластмасовите бидони, захарометри и лаборатории, е още по просто. И само да ви "светна", че България има точно два национални сорта грозде. Гъмза и Широка мелнишка. Учи се в първи семестър. Всичко друго е внесено и присаждано.
  • 8
    6
    Николай
    Автора явно е пълен провал.Как се прави вино от грозде със захарно съдържание 15.Този никога не е правил вино.А къде е Мавруд,който е типично български сорт грозде и вирее само в България. Явно някой му е платил.
  • 2
    5
    Ккк
    От Памид ставало хубаво вино 😂😂🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • -1
    4
    До 2
    Тъпо рашистко тролче, пинотаж и мерло са френски сортове. Нямат нищо общо с "хамериканци" и българи! Ти си пий боярищник и заминавай да се биеш за сатрапа Путлер, че мобилизираните масово дезертират пред украинската мощ! РУК за Ръша! Слава на нашите украински братя!!! ХАХАХАХАХАХАХА
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари