От Харков до Русе: 10-членно семейство бяга от войната само с дрехите на гърба си

8
Русенецът Давид Александров помага на бежанци, успял е да намери подслон и за тази голяма фамилия
Русенецът Давид Александров помага на бежанци, успял е да намери подслон и за тази голяма фамилия Снимка: Кадър от Bulgaria ON AIR

Да избягаш само с дрехите на гърба си - семейство с 8 деца успява да се спаси от войната в Украйна.

Напуснали са страната преди седмица, а след като си отдъхнат в Русе, ще продължат пътя си, за да търсят подслон и препитание.

10-членното семейство на Ярослав е от Харков и до 24 януари живеят абсолютно нормален живот. Имат къща, работа и много радост. Но изведнъж всичко се преобръща.

"На 24 февруари в 05:00 ч. ние се събудихме от страшен взрив от детската стая, дойдоха децата и попитаха: "Татко, мамо какво ще правим, започна война". Взривовете продължаваха, бяха видими и на сутринта, и много голям дим", сподели Ярослав, предава Bulgaria ON AIR.

Мъжът разказва, че веднага са взели решение да тръгнат, като вземат набързо документи и само най- необходимото. Отправят се към пограничен град на Молдова при роднини. Там остават два дни в едно мазе, взимат храна и продължават да бягат през Молдова в Румъния, докато не стигат в България след седмица на бягство и страх.

"Днес става една седмица, откакто ние си тръгнахме от вкъщи, оттогава не сме спали толкова добре, колкото тази нощ, много добре се чувствахме, закусихме и тепърва ни предстои дълъг път", допълни той.

Русенецът Давид Александров помага на бежанци, като ги настанява на различни места в страна. Но тук среща сериозен проблем.

"Разбира се, имахме един сериозен проблем, 8 деца и 2 възрастни - 10 човека се настаняват изключително трудно, за това искам още тук да благодаря на фондация "Направи добро за непознат" и на Nettworx за това, че се включиха и ни помогнаха да намерим този прекрасен хотел", коментира съпредседателят на Сдружение "РОД Интернешънъл" Давид Александров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    7
    до 6
    Как ще спориш като не можеш? А след като не си в състояние да отговориш на въпросите на прости според теб хора, на въпрос от умен човек ще можеш ли? Наистина бъркаш хуманизма с идиотизма! Не казвам, че си лош човек. В никакъв случай! Казвам, че си примитивен.
  • 1
    6
    Бъдете хора
    Не спорете с прости хора.Там, на тяхното си и ниво на простащина те са в естествената си среда и в това им е силата.Не им обръщайте внимание, само могат да ви изцапат с нечистоплътност. Иначе от това, което виждаме на снимката, става ясно че всички дечица са прекрасни славянски деца и само Нечовек не би помогнал в такъв момент.Респект към фондация "Направи добро за непознат" и Networx.
  • 9
    5
    до 4
    Днес бедните, но здрави цигански семейства също имат по 5-10 деца. Нали не си против изконната им човешка ценност да се плодят като хлебарки, а ти да ги издържаш? Някога си е за някога, днес светът е друг и ценностите са други. Дали някой беден с много деца може да им осигури образование или просто пълни кошарата си с бъдещи общи работници? За какво ги прави? За да бъдат бедни роби ли? Хора без никакъв шанс да излязат от блатото. Виж, приятелю, разликата между хуманизма и идиотизма е много малка. Може би именно затова ти я преминаваш без да усетиш.
  • -4
    4
    ЛБГТ
    Някога, когато бедните, но здрави български семейства, са имали по 5-6 деца, простаци ли са били, както този тъпанар се опитва да ги изкара в коментара си? То бива морално падение, ама чак толкова не бива.Или новото "нормално" изключва изконните човешки ценности?
  • -6
    3
    Любопитен
    Ашколсун на простотията
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари