От ГЕРБ предлагат до 3 години затвор при отказ за тест за наркотици на пътя

0
Отказът от проверка да се приравнява в НК на употреба, настояват вносителите на законопроекта
Отказът от проверка да се приравнява в НК на употреба, настояват вносителите на законопроекта Снимка: МВР

Махат синия талон към шофьорската книжка

Отказът от проверка за установяване на употребата на наркотици на пътя да се наказва с 3 години затвор. Това предвиждат поправки в Наказателния кодекс, внесени от депутатите от ГЕРБ Христо Терзийски, Томислав Дончев и Георги Георгиев.

Зачестилите случаи на управление на автомобил под въздействие на такива вещества ясно показвали необходимостта от законодателни промени, които да имат ефективно превантивно, предупредително и възпитателно въздействие върху поведението на шофьорите.

Според вносителите отказът от проверка всъщност означава употреба и следва да се приравнява на установена положителна проба за наркотици, пише "24 часа".

Наказателния кодекс предвижда шофьор, каращ с дрога, да се наказва с лишаване от свобода от 1 до 3 години и с глоба от 500 до 1500 лв.

В същото време Законът за движението по пътищата предвижда налагане на административно наказание, в случай че водачът откаже проверка за установяване на употребата на наркотици, и както при неизпълнение на предписание за химико-токсикологично лабораторно изследване. Това дава възможност на дрогираните шофьори да избегнат наказателна отговорност, като се възползват от закона, обясняват вносителите.

С поправка в Наказателния кодекс депутатите от ГЕРБ искат още да се премахне контролният талон към книжката като ненужен, но създаващ административна тежест върху шофьорите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    5
    ...
    само завършен джигит и малоумник не знае къде му е синият талон, че и от години. баща ти малко те е плющял зад врата, когато си се юрнал по пътищата с тази самонагласа.
  • 4
    4
    Отегчен
    От 5 години поне, нямам представа къде ми е синия талон. Ами, изгубил съм го. Спират ме наскоро, дай синия талон - ами няма го. Ама ще ти вземем книжката. Ще ми вземете, ама средния пръст!!! Аре прости ченгета четете: РЕШЕНИЕ № 3 от 23.03.2021 г. на КС по к. д. № 11/2020 г. Там ясно се казва кога можете да ми отнемете книжката.
  • 4
    3
    русенец
    Герболяците ще излязат много тъпи! Че те ще останат без платения си от чекмеджетата електорат! Цялата шайка техни "избиратели" не знаят на кой свят се намират!
  • 6
    2
    русенец
    Съгласен съм с предложението, но трябва да има и следната поправка Ако съм дал тест на място, излязъл е положителен и после по мое желание съм дал кръвен тест, то в тези случаи да не се смъкват номерата на колата и да не се дава такава гласност на полевия тест, докато не излезе кръвното изследване. Единствено мога да приема, че при положителен тест за наркотици може да бъда принудително свален от волана, но ако има друг човек в колата той да продължи да шофира, както и ако извикам приятел да прибере колата да бъде разрешено. Това е при положение, че мое искане съм решил да дам изследване на кръв и урина за наркотици
  • 3
    1
    ...
    а къде е демокрацията и правото на избор ? мафиотски отрепки долни ченгеджийски. ако искате направо ми режете главата щом не става на вашата.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари