От днес се въвежда Електронна система за трансграничния превоз на отпадъци

1
С въвеждането на електронната система се оптимизират всички дейности, свързани с трансграничния превоз на отпадъци
С въвеждането на електронната система се оптимизират всички дейности, свързани с трансграничния превоз на отпадъци Снимка: БНР

С въвеждането на електронната система се оптимизират всички дейности, свързани с трансграничния превоз на отпадъци

От 1 октомври се въвежда Електронна система за трансграничния превоз на отпадъци, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Системата е по регламент на Европейския парламент (ЕП) и на Съвета на Европейския съюз (ЕС) от 14 юни 2006 г. относно превозите на отпадъци.

Системата дава възможност да се подават електронно заявления и придружаващата ги документация за превози на отпадъци от България и износ към трети страни. Електронната система ще обслужва юридически лица, експерти на заинтересовани администрации, както и експерти от МОСВ и Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ).

Чрез електронната система контролните органи ще имат възможност да отразяват резултатите от извършените инспекции, да извършват онлайн справки в регистъра на издадените съгласия за превози на отпадъци, да сверяват получените данни, да комуникират с други отговорни органи, както и да въвеждат информация за извършените проверки, включително и да подават сканирани копия на документите, използвани при трансграничния превоз на отпадъци.

С въвеждането на електронната система се оптимизират всички дейности, свързани с трансграничния превоз на отпадъци, и се намалява административната тежест за бизнеса, съобщиха още от министерството.

През октомври гражданите на София ще имат възможност да предадат своите опасни отпадъци на четири мобилни пункта. Системата за събиране на опасни отпадъци от домакинствата се прилага на територията на Столична община от 2012 г. Тридневната кампания от 4 до 6 октомври и мобилният пункт на 20 октомври са последните за тази година. На 4, 5 и 6 октомври ще се проведе традиционната тридневна есенна кампания за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата, която обхваща три столични района – „Оборище", „Младост" и „Подуяне". На 20 октомври (петък) е последният мобилен пункт за месеца и до края на годината. Пунктът е за райони „Надежда" и „Връбница".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Най-после
    Значи като подам електронно заявление за извозването на един Боклук от Русе, ще го извозят до Либия?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари