От днес почивките в Гърция поскъпнаха

0
Причината е, че от 1 юни цените на стоки и услуги в южната ни съседка са вдигнати заради увеличение на ДДС ставката
Причината е, че от 1 юни цените на стоки и услуги в южната ни съседка са вдигнати заради увеличение на ДДС ставката

По-скъпо ще струва почивката в Гърция това лято.

Причината е, че от 1 юни цените на стоки и услуги в южната ни съседка са вдигнати заради увеличение на ДДС ставката. Досега тя беше 23%, но вече е 24 на сто.

Най-голямо повишение ще има на 11 острова - Сирос, Тасос, Андрос, Тинос, Карпатос, Милос, Скирос, Алонисос, Кеа, Андипарос и Сифнос. На всички тях от 1 юни ставката скача от 16 на 24 на сто.

Туристите и жителите на Гърция вече плащат по-скъпо за телефон, консерви, хлебните изделия, бисквитите, шоколадите, сладоледите, облеклото и обувките, горивата, електрониката, ресторантите и таверните, транспорта и други, пише Труд.

Значително е увеличението на горивата - с 6 на сто, на цигарите и алкохола - с 10 на сто. Кутия цигари ще струва около 4 евро, а литър бензин вече гони 1,40 евро. Собственици на ресторанти и таверни коментират, че ще се опитат да запазят цените на храните, но алкохолът се покачва чувствително.

Повишението на цените няма да подмине и магистралните такси. Увеличението е от 5 до 10 евроцента в зависимост от категорията на моторното превозно средство. Почиващите това лято в Гърция българи ще трябва да плащат тол такса по магистралата от границата до Солун.

Пунктовете за плащане са построени съвсем близо до граничния пункт Кулата - Промахон. Леките автомобили ще се таксуват с 2,40 евро, автобусите - 6 евро, а цената за тежкотоварен камион ще е 8,40 евро.

Системата ще започне да работи от 6 юни.

Ако не разполагате с пари в брой, на пункта ви издават квитанция, с която можете да платите в 15-дневен срок.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари