От БОЕЦ зоват за импийчмънт на Румен Радев!

0
Най-голямата грешка на партиите е игнорирането на гражданската инициатива, пишат от гражданското движение
Най-голямата грешка на партиите е игнорирането на гражданската инициатива, пишат от гражданското движение Снимка: Личен архив

Импийчмънт на Радев!

Най-голямата грешка на партиите е игнорирането на гражданската инициатива. Това е модела на „статуковото” – партиите и политиците работят в капсулирана, тъмна среда, откъснати от реалността в свой, задкулисен свят, без прозрачност, без контрол и без отчетност. И всеки, който се опита да проникне, да освети техният свят бива приет, като заплаха и заклеймен, като маргинал, платен от някого, или изпълнител на нечии поръчки. За съжаление и новите партии не са изключение. Най-голямата промяна, която гражданите очакваме и изискваме е точно в това – да не бъдем превръщани в пасивни наблюдатели, да не бъдем приемани, като някакви досадници, а нашият глас да бъде чут и политиците да се съобразяват с гражданите.

БОЕЦ налагаме нов модел на граждански контрол чрез активност, натиск, прозрачност, личен пример и гражданска солидарност. Модел, който дава решения и възможност за преодоляване на слабостите на порочният партиен модел на задкулисие и корупция. Модел на активно гражданско общество, което инициира процеси, което реагира на всяка неправда, което не чака, а изисква от партиите конкретни действия. Модела на „БОЕЦ общество”, който дава възможност на всеки гражданин да бъде част от процесите в страната, да бъде активен и да вижда резултатите от своята активност. Да бъдем ефективни в битките и действията си.

БОЕЦ не отричаме партийният модел на демокрацията, но отчитаме дълбоката опороченост и извратеност на този модел в България и неспособността на партиите да се преборят с неговите пороци. Властта се превръща в самоцел, корупцията в норма, а мафията в господар на институциите. БОЕЦ вярваме, че гражданската активност е „лекарството”, което решава най-важните проблеми и има пречистващ ефект към мутризацията и мафиотизацията на партиите. Гражданите си можем без която и да е партия, или политик, но нито една партия, или политик не могат без подкрепата на гражданите! Това трябва да бъде осъзнато.

ГЕРБ, ДПС, БСП и подобни образувания, които не мога да нарека партии е невъзможно да бъдат „пречистени’, или облагородени. Тумора на ДС, корупцията и кремълофилията са ги превърнали в мафиотски бригади за грабеж, изпълнение на поръчките на кукловодите и лично обогатяване на котерията около лидерите им. Те трябва да бъдат систематично и безкомпромисно отхвърляни, разобличавани и дори преследвани от гражданите до степен на политическо унищожаване и изчезване. Успоредно с това гражданското общество трябва да упражнява натиск върху институциите и за съдебна отговорност на членовете и лидерите на тези партии за зверската корупция и извършеният грабеж на държавата.

Новите партии, така наречените „партии на промяната”, или „партиите на протеста” към момента малко се различават от партиите на статуквото по отношението им към гражданите. Същото капсулиране, същото самозабравяне и откъсване от реалността и проблемите, същата липса на прозрачност при реденето на листи например, същата, или почти същата липса на чуваемост. И в това е причината за тяхната слабост и неспособност. Защо искат да приличат на тези, срещу които уж се борят?

Партиите на статуквото, или мафията може да си позволи да действа по този начин, защото те имат други механизми и инструменти за крепене на властта – контролират медиите, институции, служби, интернет и ФБ. Рекет, изнудване, заплахи, репресии, изборни измами, дори убийства – това са „инструментите” им да държат властта. Имат съюзници в лицето на олигарси и корпоративни обръчи от паразити, които се изхранват от корупционният модел на мафията. Партиите на промяната нямат друг съюзник освен активното гражданско общество и нямат друг инструмент за борба освен публичното противопоставяне и открита съпротива - прозрачно, принципно и последователно. Което изключва „преговори и договаряне” с мафията на всякакви нива. Общите цели и ценности, които споделяме изискват координация и сътрудничество и това е ключът към победата в битката срещу мафията. БОЕЦ предлагаме точно това. Не предлагаме да бъдем патерица, или обслужващ персонал, или да ръкопляскаме безкритично на всяка действие, или бездействие. А партииците, макар и с претенция за промяна точно това искат. Това показва слабост – щом не си готов да разговаряш и действаш задно с гражданите открито значи има какво да криеш, или от какво да се притесняваш. През последните десет години БОЕЦ се превърна в символ на борбата срещу мафията и корупцията и опита, който натрупахме е безценен. Научихме се и да даваме доверие срещу реални действия. И да изискваме такива действия. Научихме се да бъдем безкомпромисни и последователни. И ако партийците казват, че изкуството на политиката е изкуството на компромиса, то аз казвам, че изкуството на гражданските битки е да постигаме целите си без да правим компромиси. И вярвам в това, и БОЕЦ го доказваме на дела. Опита ни научи на още нещо – не може да се бориш срещу мафията без да поемаш рискове, без готовност за саможертва и да платиш цената за това. Време е и партиите на Промяната да го осъзнаят и да се изправят директно срещу злото – открито и с пълна сила. А злото има своите имена – ГЕРБ, ДПС, БСП, псевдопатриоти , Гешев, Цацаров, и не на последно място Румен Радев. Не е достатъчно еманципиране от Радев на вербално ниво. Освен приказки са нужни и действия. И е време БОЕЦ да поставим темата и изискваме отговор и действия от ДБ и ПП – Какво става с Подписката на БОЕЦ за импийчмънт на Радев? Какво става с нашите сигнали за КопринковГейт, ТУРСКИ ПОТОК, ЛУКОЙЛ, ревизиите на Пеевски, Къщата в Барселона и тн.? Не чуваме ДБ и ПП да действат, дори да говорят по тези теми. Та как се борят срещу мафията тогава?

Остава впечатление, че умишлено игнорират БОЕЦ и дейността ни по същият начин, по който и мафията налага медийно и институционално затъмнение върху нас. Чувал съм различни обяснения от членове на ПП и ДБ. От това, че ги страх да не ни направят много известни, защото съм щял да направя БОЕЦ партия и да им вземем гласовете, до това, че БОЕЦ сме предвидими и неконтролируеми и сме заплаха за тях защото не им прощаваме грешките и опитите за колаборация с мафията. Ще отговоря така – не вие ни правите известни, а нашата ежедневна дейност и колкото повече се правите на глухи и слепи за нашите действия, разкрития, акции и сигнали, толкова повече заприличвате на другите. БОЕЦ не търсим слава и известност, а ефективност и резултати и затова търсим и сътрудничество с вас. БОЕЦ няма да ставаме партия, но и нито една партия не е застрахована от БОЕЦ, ако не изпълнява своите ангажименти, или предаде гражданските интереси.

Сега е време разделно. Мафията се завръща още по-могъща и на фона на тежки световни кризи и войната в Украйна. Това означава, че Европа и международната общност имат далеч по-важни проблеми от мутризацията на една балканска територия. Означава и че сме почти сами в тази битка. И сега, точно сега ПП и ДБ трябва да решат дали ще застанат на страната на гражданите в борбата ни за справедливост срещу мафията, или ще имитират някаква „политическа” съпротива до границата на безопасност. Забелязвам една идея по-ясно позициониране в ПП отколкото в ДБ, което донякъде е изненада, защото по принцип считах, че БОЕЦ имаме по-близки съвпадения в цели и ценности с ДБ. Пример – когато БОЕЦ влязохме в Парламента с плаката „НЕ ПИПАЙТЕ КОДЕКСА” и бяхме нападнати, ПП ни издадоха пропуските, а ДБ отказаха.

Борисов, Пеевски и Радев си имат правителство в лицето на служебният кабинет. Тяхната битка не е толкова за редовен кабинет, тяхната битка е да унищожат алтернативата в лицето на ПП и ДБ и тогава пак ще ни пратят на избори. При разчистен терен, хартиена бюлетина и изборни схеми гарантирайки си пълно мнозинство и безгранична власт.

БОЕЦ ще инициираме срещи с ПП и ДБ. Ще изискваме и действия по подписката ни за Импийчмънт на Радев. Ще очакваме да ги чуем открито да говорят и по нашите сигнали и акции. Или ще приемат, или ще продължат да се давят в блатото и капаните на мафията и ще ни обясняват как със 73 депутата не могат нищо да направят. Е, БОЕЦ нямаме нито един депутат и ви казваме, че можем много неща да направим заедно с гражданите и това е кошмара на мафията! Страх ви е, че заедно можем да се преборим с наглите ли? Не се страхувайте, който застане до гражданите с реални действия, а не само на думи ще има и правото да поиска и ще получи и тяхното доверие.

Битката продължава!

БОЕЦ

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    7
    skksk
    Българите зовем за отнемане на българското гражданство на нпо-то георги георгиеф от сащ!
  • 5
    6
    colibri
    Уважавам правото на протест, но т.н. "Боец" и Г.Георгиев си позволяват да говорят от името на всички българи?! Нека говорят от свое име. Не зная защо Г.Георгиев изпитва омраза към Борисов, след като е споменавал в интервюта, че е помогнал на него и съпругата му, когато са имали сериозни здравословни проблеми? Ако "бойците" искат да управляват, да си направят партия, да се явят на избори, да спечелят-това е нормалният начин. За импийчмънт на Радев-четете законите "бойци"! Явно са на принципа-Колкото по-гръмогласни, толкова по-прави.
  • 4
    5
    Йосиф
    Видинския тюфлек е наддал на килограми и се е озлобил още повече. От щатското посолство добре са го насъскали. за шепа долари. като ония уестърн. fistfull of dollars. свирепства с двайсе калпака около него и се опитва и той да задава тон на нацията. като колегата по хранилка нагъл тюфлек номер две. христо хобота демократичния българин. и той е в същия уестърн за шепа долари.
  • 4
    4
    абе герги
    кой си ти и колко са зад теб?!? като си толкова велик, що не отидеш на избори?!? или май не можеш събра 5 хиляди гласа да се ригистрираш като партия?!? същия си като киро лъжеца май?!?
  • 2
    3
    Самарин
    Време е,сериозна българска институция,да озапти този "патриот" на свободна практика."Драги" ми Георге,не вмъквай името президента Р.Радев в блудкавите си брътвежи,за да бъдеш забелязан.Имам чувството,че си прекарал тежка форма на заболяване,което ти е подействало на психиката.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари