От 80 стотинки изкупна цена на черешите до 8 лева в магазините

0
Собственици на черешови градини коментират, че няма да ги берат
Собственици на черешови градини коментират, че няма да ги берат

Собственици на черешови градини коментират, че няма да ги берат

Черешовата реколта в Кюстендилско е пред провал от дъждовете и ниската изкупна цена от 80 ст. за килограм, казаха земеделски производители. Изкупуването, което започна от понеделник, е предимно за италиански фирми.

Ситуацията с брането и изкупуването на черешите в Кюстендилския регион е неблагоприятна. Плодовете се влошават от дъждовете, берачите са малко и искат висока надница - над 50 стотинки за килограм. Същевременно изкупната цена е едва 80 стотинки за килограм. Собственици на черешови градини коментират, че няма да ги берат, предаде БНР.

Земеделският производител и общински съветник в Кюстендил Валери Йовев:

"50-60 стотинки за берачите и при 30 процента има напуквания. Предполагам, че до три-четири дни, като ги опъне жегата, ще има още напуквания. Не виждам кой ще влезе да бере. Италианците ги изкупували. Те тука всички са италианци. Като дойде черешово време, всичките са италианци. Всичко отива при двама-трима човека. Аз от 40 години се занимавам със земеделие, на повече от един от близо 20 човека никога не сме продавали и килограм череши. Били са до 1.50 на килограм, но в редки случаи."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари