Освен за адвокати, ще плащаме и за техни посредници

0
Разрешават на адвокатите да използват посредници, чието възнаграждение ще е отделно
Разрешават на адвокатите да използват посредници, чието възнаграждение ще е отделно

Разрешават на адвокатите да използват посредници, чието възнаграждение ще е отделно

Да отпадне забраната адвокатите да се рекламират и да използват посредници, това предлага правителството в публикуван за обществено обсъждане проект за изменения в Закона за адвокатурата (ЗА) (проекта виж тук). То ще продължи до 4 август 2023 г.

Със законопроекта се създава специална уредба за това какви трябва да са рекламите на адвокатите. „Рекламното съобщение на адвоката или адвоката от Европейския съюз съдържа информация, която го идентифицира и представя по обективен начин неговата професионална дейност. Рекламното съобщение следва да е съобразено с принципите на поверителност, почтеност и опазване доброто име и достойнството на адвокатската професия“, предвижда новата редакция на чл. 42, ал.2, информира Lex.bg.

В закона се въвеждат следните забрани за адвоката при рекламиране на дейността му:

  1. да си служи с невярна или подвеждаща информация, включително за цени или безплатни услуги;
  2. да прави необосновано сравнение с други адвокати, когато такова сравнение може да бъде подвеждащо по отношение на дейности, които се извършват с оглед на личността на адвоката и зависят от конкретни фактически и правни обстоятелства, поради което са несравними;
  3. да разкрива сведения за имената на предишни или настоящи клиенти или техните дела, освен с изрично писмено съгласие на клиента, дадено за тази цел;
  4. да поражда неоправдани очаквания за постигане на резултат, който не зависи само от професионалната дейност на адвоката;
  5. да адресира рекламни съобщения лично или чрез посредник към лица, непосредствено след претърпян инцидент, когато засегнатите лица нямат ясно съзнание и пълна свобода при избора на адвокат.

Освен това на адвокатите за първи път се разрешава да осъществяват контакт с потенциални клиенти чрез използване на посредник. В проекта за предвидени минималните изисквания към адвокатите – да не допускат посредникът да придобива и използва поверителна информация, предоставена от клиента и да не допускат интересите на посредника да накърнят правата и законните интереси на клиента.

Ако се използват т.нар. услуги на информационното общество, те трябва да осигуряват стриктно спазване на законодателството в областта на защитата на личните данни на клиента и да имат ясни общи условия за данните за клиента, които събират, съхраняват, пренасят или обработват, техния вид, условията, при които може да се предоставят на трети лица, както и възможностите за отказ на клиента от предоставяне на данни. Освен това интернет посредникът трябва да гарантира опазването на професионалната тайна на адвоката, както и че данните, документите и обменът на информация между адвоката и клиента, са защитени в достатъчна степен от нерегламентиран достъп от трети лица.

В законопроекта специално се урежда, че възнаграждението на посредника, ако се дължи такова, е отделно от това на адвоката.

Промените в Закона за адвокатурата са наложителни, тъй като България е заплашена от наказателна процедура от Европейската комисия. А сега от правителството посочват, че предлаганите текстове за съгласувани с комисията.

„Съдържащата се в ЗА обща забрана за рекламиране на дейността на адвоката и за използването на посредници за установяването на контакт с потенциални клиенти необосновано затруднява предоставянето на такива услуги, възпрепятства информираността на потребителите и влияе негативно върху конкуренцията и качеството на тези услуги“, се изтъква в мотивите към проекта.

В тях се посочва, че адвокатът трябва да може свободно да популяризира своята дейност, качества, квалификация и опит, което ще повиши информираността на потребителите и ще им позволи да се ориентират по-добре при избора на адвокат, но тези действия на адвоката трябва да са съобразени и да отговарят на високите етични норми и професионалните правила и принципи, които са присъщи за тази професия.

„В интерес както на потребителите на адвокатски услуги, така и на самите адвокати, е да не се допускат рекламни послания, които са подвеждащи, не предоставят вярна и обективна информация за адвоката, използват необосновани сравнения, уронват престижа и достойнството на професията и нейния авторитет в обществото. Разпоредбите на законопроекта, които конкретизират какво не е позволено на адвоката, не са дискриминационни и са действително необходими с оглед осигуряването на правилното практикуване на професията, без да надхвърлят преследваната цел, тъй като се ограничават само до това да насочат към етичните норми и опазването на независимостта и доброто име на професията, в интерес на потребителите и обществото“, обяснява министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, който предлага промените.

Той изтъква, че с приемането на предложените промени в ЗА се очаква да се развие по-конкурентен пазар на адвокатските услуги, да се повиши информираността на потребителите им, да се повиши доверието в адвокатската професия, както и да се ограничи нерегламентираното предоставяне на адвокатски услуги от неадвокати.

Висшият адвокатски съвет още миналата година огласи промени в Етичния кодекс на адвоката, свързани с отпадането на забраната за посредничество и реклама. Те бяха приети от съвета през февруари, но ще влязат в сила, след като станат факт промените в ЗА.

Така например в Етичния кодекс се предвижда задължение за адвоката, когато рекламира дейността си, да посочи ясно, че съобщението е рекламно и „да не включва в рекламното съобщение непоискано търговско съобщение“.

По отношение на използването на посредници в кодекса изрично се предвиди, че адвокатът не може да прави плащания на посредника от клиентските средства, освен по нареждане на клиента.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари