Оставката на Николай Денков влиза за обсъждане в пленарната зала

0
Предвиден е и редовен парламентарен контрол
Предвиден е и редовен парламентарен контрол Снимка: БТА

Предвиден е и редовен парламентарен контрол

Депутатите да обсъдят проект на решение за приемане на оставката на министър-председателя предвижда първата точка от проектопрограмата за работа на парламента.

Вчера премиерът Николай Денков съобщи на брифинг в Министерския съвет, че е подал оставка като министър-председател и тя вече е внесена в Народното събрание. Това не е политическа игра, това е спазване на дадена дума, израз е на последователност, политически феърплей и уважение към гражданите, каза премиерът. Днес изпълнявам ангажимента, който поехме със съвместната декларация на 6 юни 2023 година, каза Денков вчера.

Във вчерашния ден делегатите на Националното съвещание на ГЕРБ дадоха мандат на преговарящия екип да предостави на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) проект на споразумение за съвместно управление в рамките на мандата на 49-ото Народно събрание и механизма за вземане на решения. От страна на ГЕРБ в преговорния екип влизат Мария Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян. Жените винаги, заради инстинкта, който имат, мислят по-спокойно, по-мъдро, обясни избора си лидерът на формацията Бойко Борисов.

Лидерите на ПП-ДБ, начело с Николай Денков, ще преговаряме с екипа на ГЕРБ-СДС, каза Кирил Петков. Той добави, че с колегите му ще направят всичко възможно максимално бързо да се запознаят в детайли с проекта на ГЕРБ-СДС. Има неща в предложенията на ГЕРБ-СДС, които са конструктивни, но има и неща, за които имаме различия, коментира още той.

Днес е първата сряда от месеца и съгласно правилника на Народното събрание парламентарните групи (ПГ) могат да предлагат точки в дневния ред, които се включват задължително за разглеждане. От ПГ на ПП-ДБ са предложили проект на решение за приемане на оставката на министър-председателя. От ПГ на "Възраждане" са предложили народните представители да обсъдят на първо четене промени в Закона за Комисията за финансов надзор. От ПГ на "БСП за България" са предложили парламентът да разгледа на първо четене законопроект за изменение на Закона за социалните услуги.

Предвижда се народните представители да обсъдят на второ четене промени в Закона за забрана на химическото оръжие и за контрол на токсичните химически вещества и техните прекурсори. В проектопрограмата е продължението на второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Очаква се парламентът да разгледа на второ четене промени в Закона за предучилищното и училищното образование. Проектопрограмата включва и продължение на първо гласуване на законопроекти за изменение и допълнение на Закона за здравето.

В проектопрограмата за тази седмица е и първо гласуване на Законопроект за насърчаване на научните изследвания и иновациите, както и на промени в Закона за насърчаване на инвестициите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари