Остава мистерия дали Георги Семерджиев е бил дрогиран по време на катастрофата

0
Втора експертиза не успя да докаже кога подсъдимият е приел амфетамини - преди или след фаталния инцидент
Втора експертиза не успя да докаже кога подсъдимият е приел амфетамини - преди или след фаталния инцидент Снимка: БТА / архив

Втора експертиза не успя да докаже кога подсъдимият е приел амфетамини - преди или след фаталния инцидент

За втори път не успяха да докажат, че Георги Семерджиев е шофирал автомобила си след употреба на наркотици, след като миналата година уби при катастрофа две момичета на столичния булевард "Черни връх".

Заключението на новата експертиза е, че не е измерена концентрацията на наркотично вещество в кръвта на подсъдимия, затова и не може да се каже кога Семерджиев е приел амфетамини - преди или след катастрофата.

Съдът назначи проверка дали и как се съхраняват кръвните проби на Георги Семерджиев. На днешното заседание отново не се явиха и двете свидетелки, призовани от защитата, информира БНТ.

Според вещите лица от ВМА, които бяха изслушани в съдебна зала днес, са нарушени много правила при първоначалното изследване. Първо, взето е значително по-малко количество кръв за изследване от нужното, второ - направен е само качествен анализ - т.е. установено е наличието на наркотик, но не е направено количествено измерване - колко амфетамин се съдържа в кръвта. Трето, няма контролно изследване на урина, за да може да се направи анализ кога точно е приет този наркотик и как той би променил поведението на подсъдимия към момента на катастрофата.

Токсикологичната експертиза, възложена на вещи лица от ВМА, не може да отговори на въпроса кога Георги Семерджиев е приел амфетамин - преди или след катастрофата, при която загинаха Хариет Стефанович и Хриси Дилева.

"Има наистина пропуски. Да, не можем да отговорим категорично на зададените въпроси, но съдът има правото да вземе своето адекватно решение. Това, че е задържан 24 часа по-късно е едно от условията, които е попречило за правилното извършване на процесуалните действия", посочи доц. д-р Людмила Василева, вещо лице, токсиколог във ВМА.

След като е отказал доброволно да даде кръв за изследване, разследващите са поискали разрешение от съда за принудително изследване. Така точно 29 часа след катастрофата, в Александровска болница е взета кръв от Семерджиев, но само две банки по 3 милилитра, вместо мининум 14 милилитра, каквито са изискванията. Освен това, неясно защо, от подсъдимия не е взета и урина за изследване.

"Задължително, според Наредба 1 от 2017 година се взима и кръв и урина, което е регламентирано със съответната Наредба, която споменах", посочи доц. д-р Людмила Василева, вещо лице, токсиколог във ВМА.

Така експертите сега не могат да кажат кога Семерджиев е взел амфетамин, а само хипотетично предполагат, че това е станало до 48 часа преди взимането на пробата. Не е изследвано количеството наркотик в кръвта и това дава повод на защитата да твърди, че подсъдимият може да не е седнал дрогиран зад волана.

"Ние твърдим, че има възможност и вероятност в тези часове, които не е бил задържан, тогава да е приел наркотичното вещество, а не към момента на ПТП-то", каза Мирослав Христов, адвокат на Георги Семерджиев.

БНТ: Има ли спор дали е или не е употребил наркотици Семерджиев?

Пламен Димитров, адвокат на Диана Стефанович: По днешната експертиза спор няма. Защитата иска да се намери кръвта, да се направи количествено измерване колко милиграма има амфетамин в кръвта.

Съдът възложи да се провери дали и как се съхраняват двете банки с кръвни проби от Георги Семерджиев и след като получи отговор да прецени възможно ли е да се възложи ново изследване, което да каже каква е концентрацията на наркотик в кръвта на подсъдимия.

Другата защитна теза на Семерджиев е, че не той, а момиче е било зад волана, но днес двете свидетелки пак не се явиха в съда. Едната е изпратила писмо, че е извън страната. На предишното заседание тя беше болна. Другата не може да бъде издирена. Телефонът, който подсъдимият е предоставил за връзка с нея се оказва грешен или непълен, а на адреса, който също Семерджиев е дал за призоваване на свидетелката, никой не я познава. Съседи дори твърдят, че апартаментът е необитаем от няколко години.

Апелативният съд възложи и още една експертиза, която не е направена по време на разследването. Тя е да се провери дали има биологичен материал по въздушната възглавница на шофьорското място и ако има, какво е ДНК-то на този материал - на Семерджиев или друго. Има обаче ДНК експертизи от биологичен материал иззет от лоста за скорости, волана на автомобила и ръкохватката от вътрешната страна на шофьорската врата - там е намерен ДНК профил само на Георги Семерджиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    7
    хм
    Боже помогни ни, направиха на идиоти целия български народ...какво е това правосъдие..какво е това чудо невиждано...???
  • 5
    6
    Pisnami
    Повдига ми се от тоя дрогиран,нагъл убиец!!! Повръща ми се от български съд и "правосъдие"!!! Колко години и през колко адвокатски шашми трябва да мине това дело, за да стигне до присъда!!! Такива нагли боклуци- на бесилка на площада!!! И всички над тях,които се мъчат да ги оправдават!!!
  • 4
    5
    Иван
    Бил е.то е ясно.обесетего и всичко негово го дайте на почернените семейства. ДА ОБЕСЕТЕ ГО
  • 7
    4
    .........
    Една сган се подиграва с правосъдието!!!
  • 10
    3
    Овчерина прост
    Не в Европейският съюз,не в Съветският Съюз или Арабският Съюз,ами в Ислямска държава да кандидатстваме или във Хамас и Ал Фатах и там няма да ни искат за съюзници или участие.Тая полиция и българско разследване и правосъдие е за кладата на Сатаната.Лично той да гледа как ври катрана и гори огънят.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Кое за жените шофьори е най-неприятното при паркиране?
- Свидетелите!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари