Основателят на IKEA търси нови доставчици в България

0
Очаква се утре Кампрад да се срещне с Бойко Борисов, а в понеделник с министъра на икономиката Божидар Лукарски
Очаква се утре Кампрад да се срещне с Бойко Борисов, а в понеделник с министъра на икономиката Божидар Лукарски

Основателят на веригата магазини IKEA и един от най-богатите хора в света - Ингвар Кампрад, е в България на неофициално посещение, съобщава "Капитал daily".

Той е тук със свой екип, с който ще посети няколко фабрики, които са настоящи или потенциални доставчици на веригата за мебели и обзавеждане на дома.

Разговорите са за това каква подкрепа е нужна на българските дружества, за да увеличат производствения си капацитет и да въведат иновативни технологии. Шведският мебелен гигант търси и нови доставчици от България в изпълнение на заложената корпоративна цел - до 2020 г. да удвои обемите на производство си.

Очаква се утре Кампрад да се срещне с Бойко Борисов, а в понеделник с министъра на икономиката Божидар Лукарски.

"Господин Кампрад е изключително позитивен и отворен човек. Със сътрудниците му дискутирахме разширяването на бизнеса и увеличаване на производството. Това беше много важна среща за нас, защото отвори врати за повече работа в следващите години. Представителите на IKEA видяха едно добре организирано предприятие, с високо технологично обезпечение", съобщи за "Капитал" Марин Радевски, собственик на "Калинел" - Троян. Компанията от години е сред основните доставчици на IKEA и произвежда възглавници за спане и за декорация, калъфи за матраци, завивки, полиестерна вата. Притежава фабрики в Троян и Червен бряг.

В момента доставците на IKEA от България са над 10 и произвеждат изделия от стомана, дърво и текстил. Всички те са предпочетени след специален подбор и всеки ден се конкурират с компании от цял свят. Показателите, по които тече това съревнование, са добре известни - цени, качество, време и регулярност на доставките.

Продукцията на фирмите, които работят за шведската мебелна верига, се тества непрекъснато - от самите производители вътре във фирмата и в независими лаборатории в чужбина, както и от концерна.

Ползите да работиш за IKEA са безспорни, твърдят собственици на компании. Веригата купува големи количества, което позволява дългосрочно планиране.
Кампрад е известен със своето нежелание да се вижда с медии и да дава интервюта.

Ингвар Кампрад съзадава IKEA през 40-те години на миналия век като доставя мебели чрез пощенски поръчки. Въпреки че днес е милиардер, той продължава да живее скромно или поне такива са легендите в медиите. Според швейцарска телевизия (до 2014 г. Кампрад живееше в Швейцария) до неотдавна той все още е карал старото си Volvo 240. Освен това лети само в икономична класа, използва повторно пликчетата чай и прибира пакетчета сол и пипер в ресторантите. И не на последно място: обича да посещава магазините на IKEА за евтин обяд с кюфтета или сьомга.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари