Осигуряват подвижни изборни секции в Русе

0
Възможности на хора с увреждания да гласуват на предстоящите избори
Възможности на хора с увреждания да гласуват на предстоящите избори

На днешното заседание на Областния обществен съвет за социално включване на хората с увреждания, председателствано от г-н Росен Миланов, заместник областен управител на област Русе, бяха разяснени възможностите, които изборното законодателство им предоставя, а именно:

  • Гласуване с подвижна урна. За целта е необходимо в срок до 11.03.2017 г. да се подаде заявление в зала 1 на Община Русе, към което да се приложи копие от решението на ТЕЛК. Заявлението може да бъде изтеглено от интернет страницата на Районната избирателна комисия или да бъде получено от информационния център на Областна администрация, намиращ се в сградата на Община Русе. Необходимият брой заявления за сформиране на подвижна секционна избирателна комисия е 10.

В срок до 20.03.2017 г. може да се подаде заявление за гласуване към вече сформирана подвижна секционна комисия.

  • Осигуряване на достъпна среда до определени, обособени за хора с увреждания, секции. Предстои да бъде издаден списък на тези секции, който ще бъде разпространен чрез медиите, публикуван на официалните страници на Районната избирателна комисия и Областна администрация, както и изпратен на сдруженията на и за хора с увреждания. Гласоподавателят на място попълва декларация, че няма да гласува в друга избирателна секция.
  • Гласуване с придружител, за което не е необходимо да се представя ТЕЛК. Решението за допускане на придружител се взема от секционната избирателна комисия.

След внесените разяснения, участниците в заседанието приеха председателите на и за хора с увреждания да направят проучване сред членовете си относно необходимостта от оказване на помощ и да предприемат необходимите действия – разпечатване на декларацията, помощ при попълване и други.

Областният информационен център представи възможностите за кандидатстване по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ до края на 2017 г., на които потенциални бенефициенти са общини, неправителствени организации и доставчици на социални услуги.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари