Още четири пейки-книги "разтвориха страници“ в Русе

0

В Световния ден на книгата още 4 пейки книги разтвориха "страници“ в Русе на емблематични за града места.

Две от тях бяха поставени пред паметника на Свободата. На тях са изписани част от първите неща в България, направени в Русе, като се започне от 1880 година, когато Иван Ведър полага основите на масонството, като учредява първата масонска ложа в страната "Балканска звезда“, информира БНТ.

Другата пейка книга е на площад "Канети“ до паметника на нобеловия лауреат Елис Канети, който е роден в Русе. На нея са изписани емблематични цитати от творчеството на писателя, първият от които е от книгата му "Спасения език“:

"Всичко, което преживях по-късно, вече се бе случило някога в Русчук“.

Четвъртата пейка е на площад "Батенберг“. На нея е изписано част от стихотворението "Арменци“ на Пейо Яворов. Инициаторите за поставянето на тези книги пейки от Лайънс клуб "Сексагинта Приста“ я посветиха на 24 април – деня, в който светът почитта паметта на стотиците хиляди арменци, загинали при масовите кланета в Османската империя. От Лайънс клуб планират да поставят и още една книга пейка в навечерието на 24 май, свързана с делото на братята Кирил и Методий.

Първите книги пейки в Русе бяха поставени от община Русе по повод 3 март и са свързани с живота на възрожденците Баба Тонка, Захари Стоянов и Любен Каравелов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари