Осем страни спряха временно ваксинирането с "АстраЗенека"

0
Дания и Норвегия, спряха ваксинирането с "АстраЗенека" до окончателно изясняване има ли проблем с партида на компанията, от която са доставени 1 млн. ваксини в 17 страни, сред които и България
Дания и Норвегия, спряха ваксинирането с "АстраЗенека" до окончателно изясняване има ли проблем с партида на компанията, от която са доставени 1 млн. ваксини в 17 страни, сред които и България Снимка: БГНЕС

До момента 7 държави спряха ваксинирането с "АстраЗенека" - Австрия, Люксембург,  Естония, Литва, Латвия, Дания, Норвегия и Италия

Дания и Норвегия, спряха ваксинирането с "АстраЗенека" до окончателно изясняване има ли проблем с партида на компанията, от която са доставени 1 млн. ваксини в 17 страни, сред които и България, съобщава Сега.

Националната здравна агенция на Дания обяви, че преустановява за 14 дни използването на "АстраЗенека", въпреки че не е установила връзка между случаите на тромбози и ваксинирането. След две седмици ситуацията отново ще се анализира и ще се вземе решение дали този препарат да продължи да се ползва, като от агенцията подчертават, че има свидетелства, че "ваксината е безопасна и ефикасна".  Малко след решението на Дания и Норвегия обяви, че спира прилагането на оксфордската ваксина. Междувременно Италия спря употребата на партидата ABV2856 на същата фирма. Това е различна партида от блокираната от останалите страни. 

България и още 16 държави са получателки на спряната през уикенда в Австрия заради проверка партида от изделието на "Астра Зенека", съобщи ЕМА. Препаратите бяха изтеглени след инциденти с имунизирани жени в централноевропейската държава, единият от които фатален. Партидата е с номер ABV5300, а другите държави, освен България и Австрия, на които са доставени, са: Кипър, Дания, Естония, Франция, Гърция, Исландия, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Полша, Испания и Швеция. Става дума за 1 млн. дози общо.

Преди Дания четири други държави спряха ваксината за проверка - Естония, Литва, Латвия и Люксембург, като с Австрия в момента шест държави вече изчакват заключенията на ЕМА преди да възобновят употребата на "АстраЗенека" (за Австрия съобщението бе, че е спряна само въпросната партида). Българските власти обаче нямат такова намерение и днес на брифинга бе казано, че ако Европейската агенция по лекарствата каже "Спрете тази партида!", ние ще я спрем.

Европейската агенция по лекарствата към момента не открива нередности. "Засега няма нищо, което да предполага, че ваксинацията е причина за смъртта на една жена и заболяването на двама души, които са получили ваксината на "Астра Зенека" в Австрия", съобщи институцията снощи. В изявлението се казва още, че състоянията на жените не са посочени като странични ефекти при ваксината и няма индикации, че тя е причинила състоянията им. Въпреки че на този етап дефект в качеството се счита за малко вероятен, изследването на партидата продължава. 

Австрийският национален здравен орган преустанови употребата на партидата, след като жена на 49 години беше диагностицирана с множествена тромбоза и почина 10 дни след ваксинацията. Друга пък беше хоспитализирана с белодробна емболия - бе оперирана и се възстановява. И в двата случая иде реч за проблеми със съсирването на кръвта. "Към момента няма данни за причинноследствена връзка с ваксинацията", заявиха малко след инцидентите от федералната служба по безопасност на здравеопазването в Австрия. И двете жени според местните медии са медицински сестри в клиниката на град Цветл.

Междувременно са получени сигнали за още две тромбози след ваксиниране от партидата.

Междувременно в ранния следобед днес дойде новината, че ЕМА - Европейската агенция по лекарствата, е дала зелена светлина за още една ваксина - на "Джонсън и Джонсън". 

По-стари проверки

Сигнали за смъртни случаи след ваксиниране имаше и за "Пфайзер" в Норвегия, както и за "Пфайзер" и "Модерна" в Швейцария. След проверка в Норвегия бе обявено, че смъртните случаи нямат връзка с ваксината - страната имунизира първо най-възрастните, а смъртните случаи бяха в старчески домове, където и без пандемия умират седмично 300-400 души.

Унгарският  "модел"

Унгария разкри по какви цени купува ваксини от Русия и от Китай и се оказа, че препаратите не са никак евтини.  Sputnik V струва по 17€, а ваксината на Sinopharm -  63€ (!) (цената е за две дози, необходими за един човек). По-рано днес премиерът Виктор Орбан приветства нова доставка на 450 000 дози от китайската ваксина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари