ЕМА: ''АстраЗенека'' е ефективна и безопасна ваксина

0
В момента средно едва един на всеки десет европейци е получил първата доза от ваксината си
В момента средно едва един на всеки десет европейци е получил първата доза от ваксината си

"АстраЗенека" е ефективна и безопасна ваксина", това реши Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) след допълнителен анализ на оксфордската ваксината.

"Това е ефективна и безопасна ваксина", заяви ръководителят на ЕМА Емер Кук, цитиран от OFFNews

"Ползите от ваксината са повече от недостатъците", заяви още тя.

Тя определи случаите на образуване на кръвни съсиреци са "редки и сериозни" ефекти, но няма никакви доказателства, че те са причинени от ваксината.

Решението на някои европейски държави доведе до забавяне на европейската ваксинационна програма. В момента средно едва един на всеки десет европейци е получил първата доза от ваксината си, пише "Блумбърг".

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията съобщи, че в ЕС са доставени над 12,5 млн. дози от ваксината на "АстраЗенека", които обаче не са поставени заради твърденията, че препаратът предизвиква кръвни съсиреци.

По-рано британската Агенция за регулиране на лекарствените продукти и здравната грижа излезе със становище, че няма доказана причинно следствена връзка между образуването на кръвни съсиреци и поставянето на ваксината на "АстраЗенека", пише "Индипендънт".

Непосредствено преди решението на ЕМА, говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер съобщи, че Европейската комисия ще изпрати писмо до "АстраЗенека" заради забавените доставки.

 Световната здравна организация призова европейските държави да продължат да използват ваксината на "АстраЗенека", за да "спасят човешки животи".

Ханс Клуге - европейският директор на СЗО, заяви, че към момента няма достатъчни данни, за това дали кръвните съсиреци и другите странични ефекти са в резултат на ваксината или други фактори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари