Осем часа филми за Васил Левски в Русе

1
Утре русенци ще гледат шест документални филма за Апостола
Утре русенци ще гледат шест документални филма за Апостола

Шест документални филма за Васил Левски ще гледат русенци утре, когато отбелязваме 145-годишнината от гибелта на великия българин.

Инициативата е на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в Русе съвместно с Националния музей „Васил Левски“ в Карлово.

Прожекциите ще са от 10:00 до 18:00 часа във фоайето на библиотеката. Напълно безплатно зрителите ще видят лентите „1872“, „Левски пред съда на Портата и на историята“, „Пътят на Левски“, „Седем педи над земята“, „Личните вещи на Васил Левски“ и „Лъвский – европеец в Българско“.

По инициатива на местната организация на ВМРО ще се състои факелно шествие, което ще тръгне утре в 17,30 часа от площад „Хан Кубрат“ и ще се насочи към Паметника на Свободата.

Традиционно на 19 февруари пред бюста на Апостола в двора на СУ „Васил Левски“ ще се положат венци и цветя. Русе е единственият по-голям град в страната, в който няма паметник на великия българин. В момента тече конкурс за проект на такъв монумент, който ще се извисява в Парка на възрожденците – мястото, където са погребани костите на много наши национални герои.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари