Осъдиха руски журналист на 22 години затвор

0
Иван Сафронов го признаха за виновен в държавна измяна
Иван Сафронов го признаха за виновен в държавна измяна Снимка: АП

Иван Сафронов го признаха за виновен в държавна измяна

Руски съд постанови днес наказание от 22 години затвор на бившия журналист Иван Сафронов, след като го призна за виновен в държавна измяна, предаде Ройтерс.

Сафронов беше арестуван през 2020 г. и обвинен в разкриване на класифицирана информация. Адвокатите му заявиха, че ще обжалват присъдата, съобщи РИА "Новости".

Привърженици на бившия руски журналист казват, че съдебното дело срещу него е възмездие за репортажите му, разкрили подробности за международни оръжейни сделки на Русия.

Сафронов работеше като репортер по въпросите на отбраната за вестниците "Комерсант" и "Ведомости", а после стана съветник на ръководителя на руската космическа агенция.

Преди постановяването на присъдата Европейският съюз призова Русия да оттегли всички обвинения срещу него и да го освободи безусловно.

Според прокуратурата Сафронов е споделил секретна информация за руски оръжейни продажби в Близкия изток с чешкото външно разузнаване. Той отрича обвиненията и настоява, че информацията, която се твърди, че е предал на Чехия, е била общодостъпна.

Миналия месец бившият журналист отказа сделка за признаване на вина, съгласно която можеше да получи 12 години затвор.

Тежката присъда срещу него - по-голяма, отколкото руските съдилища обикновено издават по дела за предумишлено убийство, се разглежда като значителен удар срещу журналистиката в Русия. Наказанието беше постановено в момент, когато Кремъл засилва натиска върху свободата на медиите на фона на войната в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    до 1
    Извинявай, идиот, сам ли си говориш?:) Ама и Херо ви избира едни дебили!:))))
  • 1
    2
    ...
    а, като е била общодостъпна, защо Чехия не си я набавила общостъпно а е трябвало да и бъде "предавана"??? значи има нещо. не си научиха урока че Раша ще смазва всеки такъв олигофрен. А на Асанж щатите пък много му простиха, извлачиха го като чувал от чуждо посолство и сега сигурно ще му дадат повече от 22, но срещу америка никой не роптае да му свалят всички обвинения. Раша да я плюем, а на америка да и мълчим. смешни сте.
  • 1
    1
    русенец или проруски запъртък
    значителен удар срещу журналистиката в Русия. Журналистика в Русия отдавна няма, скоро няма и да има!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари