Осъдиха "Джонсън и Джонсън" да плати 9 милиарда долара обезщетения заради опасен продукт

1
Компанията продължава да отхвърля обвиненията за вредения талк в продуктите си
Компанията продължава да отхвърля обвиненията за вредения талк в продуктите си Снимка: Justin Sullivan/Getty Images

Компанията продължава да отхвърля обвиненията за вредения талк в продуктите си

Козметичната компания "Джонсън и Джонсън" - J&J ще трябва да плати 8,9 милиарда долара през следващите 25 години, по повод обвиненията, че бебешката пудра на компанията и други продукти с талк причиняват рак на потребителите, които са ги използвали.

Може би най-голямо впечатление прави, че сумата надхвърля доста първоначалната оферта на "Джонсън и Джонсън" - 2 млрд. долара.

Междувременно дъщерното дружество на J&J LTL Management подаде нова молба за защита от фалит по глава 11, след като първият му опит беше осуетен, пише CNBC, предаде Money.bg.

Въпреки обезщетенията, които компанията ще изплати, J&J все пак продължава да отхвърля обвиненията за вредения талк в продуктите си. "Компанията продължава да вярва, че тези твърдения са измамни и нямат научна основа", коментира Ерик Хаас вицепрезидент на J&J по съдебни спорове.

Според компанията това споразумение не означава признаване на вина и уверява, че пудрата е "безопасна", макар, че я е изтеглил от американския пазар преди няколко години.

Компанията обяви, че ще прекрати продажбите на своята бебешка пудра на базата на талк в световен мащаб тази година, след като се изправи пред хиляди съдебни дела от клиенти, твърдящи, че нейните продукти с талк причиняват рак поради замърсяване с канцерогенния азбест. У нас обаче пудрата все още се продава. Може да се закупи и онлайн.

"Джонсън и Джонсън" оглавява група от над от 250 дъщерни компании по целия свят, произвеждащи лекарствени препарати, включително ваксина срещи Ковид-19, санитарно-хигиенни материали и медицинско оборудване.

Конкретно бебешката пудра на марката е в продажба от 130 години. Тя се произвежда се от талк, който в естественото си състояние често се намира в близост до залежи на азбест, който се смята за силно канцерогенен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари