Осъдиха двама ученици за разпространение на наркотици в Русе

0
Цената на наркотика е голяма
Цената на наркотика е голяма

6 мъже и двама ученици бяха осъдени за притежание и разпространение на наркотици. Някои от тях се срещат за пръв път с правосъдието, но други са стари познайници на полицията и съда. Сред тях е и единият ученик, за когото това е втора присъда. Между шестимата пълнолетни пък трима се оказали вече осъждани. За пръв път с Темида се срещнал дори висшист, който има работа, но решил да изкара пари и по незаконен начин.

Мъжете и младежите се признали за виновни и сключили споразумение с прокуратурата за извършените през миналата година престъпления.

Първият (с инициали П.К.Н.) е обвинен, че на 5 ноември държал марихуана за 7 540,18 лева, която опитал да продава, но не му провървяло и попаднал на органите на реда. Въпреки че мъжът е неосъждан, тъй като цената на наркотика е голяма, той получава ефективна присъда от 1 година лишаване от свобода в затвор от открит тип, при общ режим, както и глоба от 3 500 лева.

Вторият осъден (М.В.И.), в съизвършителство с третия (К.М.Н.), направил опит да купи от от П.К.Н. марихуана за 3 268,18 лева, като при това държал в себе си 74,44 грама също марихуана за 446,64 лева. Той бил осъждан и новата му присъда е малко по-голяма отколкото на предходния му „колега“ - 1 година и 2 месеца в затвор от открит тип, при общ режим. Глобата му обаче е по-ниска – 2 500 лева.

Освен стореното в съизвършителство, което беше описано по-горе, споменатият К.М.Н. между юли и ноември продал на И.П.Х. и на И.А.П. близо 205 гр. марихуана за 1 499,83 лева и още от същата „стока“, но с тегло 160,946 гр., на стойност 965,68 лв. Държал и малко количество трева с цел разпространение. Той също получил ефективна присъда – 1 година и 6 месеца, които ще изтърпи при първоначален строг режим, в затвор от закрит тип.

Четвъртият осъден, с инициали Д.А.И., бил подведен под отговорност, че на 5 ноември държал с цел разпространение марихуана с нетно тегло над 71 грама, на стойност 430,42 лв. Тъй като това не била първата му осъдителна присъда, той ще изтърпи наказание от 9 месеца при първоначален строг режим, в затвор от закрит тип.

Петият – И.П.Х., купил от висшиста Н.С.С. и от К.М.Н., при това на 3 пъти, кокаин и екстази и държал с цел разпространение 89,03 грама марихуана, на стойност над 530 лв. Той е осъден на 1 година и 11 месеца условно, с 3 години изпитателен срок и глоба от 4 000 лева.

Неосъжданият ученик И.А.П. купил от К.М.Н. и държал с цел разпространение 160,946 грама марихуана, на стойност 965,68 лв. Той е осъден условно – 1 година и 8 месеца, с 3 години изпитателен срок.

Осъжданият хлапак пък бил заловен с марихуана само за 5,05 лв., като случаят е квалифициран като маловажен. Поради това Р.Л.Б. се разминава само с 350 лева глоба.

Накрая е осъден и висшистът Н.С.С. През лятото на миналата година държал и продал кокаин с нетно тегло малко над 2 грама, на стойност 251,24 лв. и таблетки екстази. Той получава 1 година условно, с 3 години изпитателен срок.

От присъдите на всички е приспаднато времето, през което са били задържани или под домашен арест.

Наркотиците се отнемат в полза на държавата, същото се случва и с електроните везни, както и с други вещи, послужили за извършване на престъпленията.

На осъдените се връщат различни предмети, сред които пистолет, множество мобилни телефони, преносими компютри и др.

Осъдените ще си поделят разноските по досъдебното производство, които са общо близо 4 100 лева

Одобреното от съда споразумение има последиците на влязла в сила присъда. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари