Осъден за убийство разкрива брутални извращения в затворите

0
Рижия написал предсмъртно писмо
Рижия написал предсмъртно писмо

Осъден за убийство опитва в момента да сложи край на живота си.

Решението взел, защото иска да даде показания за брутални извращения в затворите, включително и за смъртоносен побой, но никой не му обръща внимание, пише България Днес.

Главен герой в съдебно-криминалния трилър, който се разиграва от дни, е Иван Георгиев-Рижия. Той е осъден за убийство и лежи десета година зад решетките. Както повечето пандизчии, твърди, че е невинен, но около неговия процес наистина има странни обстоятелства. В миналото Рижия засипва властимащи и журналисти с писма в опит да постигне преразглеждане на делото. Стига дотам, че заплашва Международния съд по правата на човека, че ако не му бъде обърнато внимание, след изтичането на 18-годишната му присъда ще се присъедини към "Ислямска държава".

"След като на мен и на близките ми унищожиха живота, аз ще се боря за живота и за правата на други като мен", казва Иван Рижия пред майка си след отрицателния отговор от предната институция. И решава да направи разкрития за престъпления, станали зад решетките. Твърди, че става въпрос за побоища, сексуално насилие, изнасяне на лекарства от затвора, дори за убийство, станало пред очите му. Иска да свидетелства, но според думите му не му се обръща внимание по съмнителни причини.

Иван Георгиев сега лежи зад решетките в Троян. Срещу него в Ловешкия окръжен съд се води дело за смяна на лекия режим с най-тежкия възможен. Мотивите на затворническата управа са, че е скочил да бие отрядния.

"Това са пълни глупости. В конкретния случай отрядният беше на 15 метра от мен, имам свидетели и ще го докажа. Просто искат да ме запечатат в килия на доживотник, за да нямам никакъв досег с външния свят и да не успея да направя разкрития", твърди Рижия. И коментира, че "негов" човек чул разговор между надзиратели в служебното барче, в който единият казал: "Иван ще го изолират, другото е лесно".

На заседанието по делото за смяна на режима бил призован за свидетел съкилийник на Иван, но той отказал да говори.

"Страх ме е, че ако кажа някои неща, ще ме убият. Вие били ли сте в затвора, господин съдия? Там се случват страшни неща. Има неща, които знам, но мога да ги разкрия чак когато изляза навън", обявил пандизчията на заседанието.

Срокът на присъдата на свидетеля изтече тази седмица и той трябваше да излезе вчера. Затова следващото заседание по делото е насрочено за понеделник.

"Много се притеснявам, че може да не дойде. Това ще значи, че са го притиснали в затвора и са го уплашили", казва майката на Иван Рижия - Марийка. Жената е ужасена от случващото се и плачейки, добавя, че синът й не се е обаждал трети ден.

"Вместо това ми се обади непознат глас от затвора. Каза ми: "Трябва да ви предам, че Иван е много зле. Обявил е гладна стачка - не се храни, а и е спрял инсулина".

Марийка добавя, че Иван заплашил, че ще сложи край на живота си, като си разпори червата. Отначало не взела предупреждението на сериозно, но преди ден получила предсмъртно писмо, подписано от сина й. В него той иска от родителите си, в случай че се случи нещо с него, да започнат дело срещу шестима магистрати и пандизчийски шефове, които са виновни за смъртта му.

Майката на Иван Георгиев твърди, че от известно време се притеснявала и дали някой не се опитва да го убие.
"Чудя се дали не му сипват нещо в храната. При последните свиждания постоянно трепери и е пожълтял", добавя Марийка, докато чака новини от затвора.

Съмнения

Иван Георгиев-Рижия е с многобройни кримирегистрации. Остават му седем години от общо 18-годишна присъда за жестокото убийство на приятеля си по чашка Александър Македонски, чието тяло е открито в дома му. На местопрестъплението отпечатъци от Рижия не са открити, ДНК от жертвата по неговите дрехи няма, а ножът, оръжие на престъплението, така и не е намерен. Общият познат на двамата Васко Конов-Павароти посочва Рижия за извършител на убийството и той е осъден основно по неговите показания.

Владимир КЛИСУРОВ

Източник: България Днес
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари