Оранжев код за обилни валежи: Има ли опасност от преливане на язовири и реки в Русенско

2
Месечната норма на валежите ще бъде превишена около три пъти
Месечната норма на валежите ще бъде превишена около три пъти

Язовирите и реките в област Русе са под постоянно наблюдение заради продължаващите валежи.

Всеки ден в Областната администрация се получава актуална информация за нивата на водоемите в региона. За последните 24 часа са регистрирани между 31 и 33 л/кв.м. в региона, като най-голямо количество валежи е отчетено в Бръшлен – 34 л/кв.м., а най-малко в Караманово – 27 л/кв.м. Това обаче се оказват доста сериозни количества за месец октомври, когато очакваната месечна норма е не повече от 35 л/кв.м.

Причината за дъждовете през последните дни се оказва пореден Средиземноморски циклон и очакванията са през следващото денонощие в региона да паднат около 50 – 60 л/кв.м. дъжд. За това е обявен и оранжев код за опасност от лошо време за съботния ден. Очакванията са обаче още утре следобед дъждовете да спрат, а от неделя метеорологичната ситуация да се нормализира. През следващата седмица облачността ще се разкъса, но това ще доведе до спад в сутрешните температури, но пък покачване на дневните, които ще стигнат до 21 – 22 градуса. Предварителните изчисления сочат, че месечната норма на валежите ще бъде превишена около три пъти. Вятърът е слаб до умерен от изток – североизток. На моменти поривът на вятъра в региона достига до не повече от 50 км/час, информираха от Областната администрация в Русе.

Към момента няма повод за притеснение, тъй като повечето язовири имат свободен капацитет от над 35%. Припомняме, че 12 са функциониращите язовири в региона. Други два „Образцов чифлик“ и „Каран Върбовка“ са с нулев обем. Областният управител Борислав Българинов, неговият заместник Синан Хебибов и главният секретар Симеон Иванов поддържат постоянен контакт с всички страни, имащи отношение към управлението на този тип водоеми и при необходимост и при повишаване риска от преливане, на който и да е от тях е създадена организация за незабавно реагиране.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако обожавате да ходите на палатка, но ненавиждате комарите, сега е моментът.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари