Оправдан за убийство осъди прокуратурата за 30 хиляди лева

0
И.С. е обвинен за поръчково убийство, станало през 2008 г. в Долни Дъбник
И.С. е обвинен за поръчково убийство, станало през 2008 г. в Долни Дъбник

Поредният обвинен, съден и оправдан е спечелил дело срещу прокуратурата и трябва да получи 30 000 лв. обезщетение.

Това става ясно от електронното деловодство на Софийския градски съд, който е разгледал делото по Закона за отговорността на държавата. Прокуратурата трябва да покрие и лихвите върху обезщетението - над 7600 лв., както и да плати 1270 лв. за адвоката на ищеца, пише Вестник СЕГА.

През 2011 г. И.С. е обвинен заедно с още двама души за поръчково убийство, станало през 2008 г. в Долни Дъбник. Той е бил задържан в ареста за 10 месеца, а после е бил и под домашен арест. През 2013 г. в спецсъда е внесен обвинителният акт срещу него, но магистратите го връщат заради пропуски. Минава повече от година, докато прокуратурата поправи обвинението и внесе отново делото. През ноември 2015 г. мъжът е оправдан. Прокуратурата не протестира.

В исковата си молба И.С. твърди, че продължава да търпи болки и страдания заради наказателното преследване. През цялото време животът му бил кошмар, изпитвал е страх и срам от повдигнатото обвинение, бил дискредитиран, не можел да работи, съпругата му го напуснала. За това ищецът претендира за 100 хил. лв. обезщетение. Съдът обаче оценява страданията му на 30 хил. лв. Според магистратите наказателното преследване, продължило 4 години и 9 месеца, не надвишава разумния срок, но разследването е било подробно отразено от медиите - И. С. е бил предствен в негативна светлина, а в обществото било създадено усещане, че е виновен. 

Свидетел разказва пред съда, че след като излязъл от ареста, И.С. бил коренно променен - от весел и усмихнат се превърнал в нещастен човек, бил е притеснен, че ще го осъдят, че ще загуби семейството си.

Решението на градския съд не е окончателно и прокуратурата вече го е обжалвала пред горната инстанция.

ТАЙНИ

Прокуратурата обяви в официален отговор до в. "Сега" в края на миналата година, че не събира информация за изплатените обезщетения по Закона за отговорността на държавата. Ясно е само, че е осъдена по 714 дела. Обикновено обезщетения търсят хора, които са били обвинени, а после оправдани. Някои обезщетения са за няколко хиляди лева, но има и за десетки и стотици хиляди. За първи път през 2018 г. данните отсъстваха от годишния доклад на прокуратурата и според версията на хората на Сотир Цацаров обвинението не разполага с тази информация. Това е абсурдно, тъй като парите за обезщетения излизат от бюджета на институцията и със сигурност там има такова перо.  В доклада на обвинението за 2016 г. се казва, че присъдените обезщетения по влезли в сила осъдителни решения по Закона за отговорността на държавата са 2.5 млн. лв. Година по-рано са пак толкова, а през 2014 г. са били 3.65 млн. лв. 

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Утре с моя отивам за риба!
- Ооо, ти си рибарка?
- Ами, в началото лових малко, после спорта ме увлече, и сега пия като всички!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари