Опозицията направи неочакван предизборен подарък на Ердоган

0
Разцепление в опозиционния алианс в Турция заради кандидата за президент
Разцепление в опозиционния алианс в Турция заради кандидата за президент Снимка: Фейсбук

Разцепление в опозиционния алианс в Турция заради кандидата за президент

Изпариха се надеждите за общ кандидат на опозицията на предстоящите избори в Турция. Съюзът от шест опозиционни партии не успя да изчисти различията си и се разпадна. Неочакван предизборен подарък за Ердоган ли е това?

Два месеца преди парламентарните и президентските избори в Турция съюзът от шест опозиционни партии в страната, наречен Национален алианс, се разпадна. Тъй наречената "шесторна маса" вече не е в състояние да "отразява волята на народа в своите решения", заяви лидерката на дясната "Добра партия" Мерал Акшенер, предаде Дойче Веле.

След земетресението отпреди месец, при което загинаха над 50 000 души, турският президент Реджеп Тайип Ердоган има исторически нисък рейтинг на одобрение. Социологическите проучвания показаха, че нито една от опозиционните партии не може самостоятелно да събере достатъчно гласове, за да го бутне от власт. Затова и противниците на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган възлагаха сериозни надежди на един общ кандидат на опозицията.

Кълъчдароглу ли ще е кандидатът?

Турската "Добра партия", която е втората най-голяма опозиционна сила, искаше общият кандидат да бъде определен въз основа на резултати от обществено допитване. Предложените от нея кандидати - кметовете на Истанбул Екрем Имамоглу и на Анкара Мансур Яваш - са били отхвърлени от останалите участници, каза още Акшенер.

Вместо това на "Добра партия" ѝ е било предложено да приеме лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу, който е бил предпочетен за общ кандидат от останалите партньори в обединението - Али Бабаджан, Ахмет Давутоглу, Темел Карамоллаоглу и Гюлтекин Уйсал.

"Няма да се преклоним", обяви Акшенер. Тя обвини Кълъчдароглу, че поставя личните си амбиции над интересите на държавата, и призова кметовете на двата най-големи града в Турция, които също са от НРП, самостоятелно да се кандидатират за най-високия държавен пост.

Проваля ли се опозицията?

След година на преговори опозиционният Национален алианс обяви в четвъртък, че се е договорил за общ претендент за президент, който ще се изправи срещу президента Ердоган. Кандидатът, чието име все още не е обявено официално, трябва да бъде представен пред обществеността в понеделник. Затова и изявлението на Акшенер дойде като изненада за много наблюдатели. Те виждат в този ход сериозен провал в усилията на опозицията да се пребори с Ердоган на изборите, които най-вероятно ще бъдат насрочени за средата на май.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари