Опасни шахти дебнат шофьорите на главен път Русе – Велико Търново

0
Интензивният трафик, освен че компрометира пътната настилка, е довел и до разбиването на шахтите
Интензивният трафик, освен че компрометира пътната настилка, е довел и до разбиването на шахтите Снимка: Б.Бонев

За опасни шахти, намиращи се на главния път Русе – В. Търново, сигнализираха жители на село Самоводене

През населеното място ежедневно преминават хиляди превозни средства, включително и много тежкотоварни автомобили, които буквално летят оттам, разказва Янтра Днес.  Интензивният трафик, освен че компрометира пътната настилка, е довел и до разбиването на шахтите. Две от проблемните съоръжения се намират на ул. “Полтава”, а капаците им буквално подскачат при всяко минаване през тях, което създава опасност за шофьорите. Живеещите на въпросната улица неведнъж са сигнализирали за ситуацията в кметството, в Община В. Търново и в Областно пътно управление.

“Проблемът е от няколко месеца. В края на миналата година в най-студения ден дойдоха работници, които ремонтираха шахтата. Измазаха около нея, но бетонът измръзна, напука се и отново се отвориха дупки около капака. Колите и особено камионите като минат през шахтите се вдига ужасен шум, особено нощем е чудо, не можем да спим”, разказа Николай Глушков. Мъжът сподели, че от тормоза се оплакват и съседите му. Преди около месец хората се организирали и внесли жалба до институциите с искане проблемът да бъде решен, защото разбитите шахти създават предпоставка за катастрофа. Капакът на едно от съоръженията е чупен три пъти, а следи за това могат да се видят на дъното му, обяснява възрастният мъж.

“Преди години на 150 метра от моята къща през една такава шахта мина турски тир. Предните гуми отлепиха капака, а задните го изхвърлиха и скъса резервоара на тежкотоварния автомобил, което доведе до разливане на огромно количество нафта на пътя. Страхувам се също, че ако някоя кола или тир отнесе капака на тези шахти, няма кой да сложи знак, че има опасност, за да предпази другите шофьори от инцидент. Трябва ли да стане някоя трагедия, за да се вземат мерки”, недоумява Николай Глушков.

За проблема разказва и кметът на Самоводене Стефан Мъглов. По думите му на въпросния участък на разстояние от малко повече от 200 метра има четири подобни съоръжения. “Но по този път проблем не са само шахтите. Проблем е, че не се почиства опесъчаването от зимния сезон, а оттам идва затлачване на съоръженията, които са по-надолу по пътя, и при по-проливни дъждове се образува езеро. След моста шахтите са без капаци и скоро не са чистени. Много се нещата, които трябва да се оправят”, обясни Стефан Мъглов.

От Областно пътно управление – В. Търново, заявиха, че съгласно чл. 30, ал. 4 от Закона за пътищата изграждането, ремонтът и поддържането на подземните съоръжения, тротоарите, велосипедните алеи и др., намиращи се по републиканските пътища в границите на урбанизираните територии (населени места), се организират от съответната община. В случая това е в компетенциите на Община В. Търново.

“На добра воля ние ги поддържаме и предприемаме съответните мерки. През септември предстои преасфалтиране на главен път I-5 Русе – В. Търново в целия участък, попадащ на територията на област В. Търново. Той ще бъде извършен със средства по текущ ремонт и поддържане и съответно ще се ремонтират и въпросните шахти. Но тези съоръжения ние ги ремонтираме всяка година и сега отново ще ги поправим”, уточни инж. Венцислав Ангелов, директор на Областно пътно управление – Велико Търново.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари