Опасна амеба, която яде мозък, е била открита във водата на осем града в САЩ

0
Един от градовете обяви и бедствено положение
Един от градовете обяви и бедствено положение

Жителите на осем града в Тексас бяха предупредени, че опасна амеба, която яде мозък, е била открита във водата им. Един от градовете обяви и бедствено положение, пише Си Ен Ен.

Комисията по природно качество на Тексас публикува предупреждение към хората да не използват никаква вода заради наличието на Naegleria fowleri, предаде bTV.

Според американския Център за контрол и превенция на заболяванията тази амеба обикновено може да бъде открита в почвата, топли езера, реки и горещи извори. Може да се открие и в зле поддържани басейни, както и в топлите отпадни води на индустриални комплекси.

Жителите на Лейк Джаксън, Фрийпорт, Ангълтън, Бразориа, Ричууд, Ойстър Крийк, Клют и Розенбърг, Тексас, не трябва да използват водата си докато проблемът не бъде разрешен.

Бедствено положение в Лейк Джаксън

Това е единственият град, който затегна мерките след появата на амебата. В началото на септември местно 6-годишно момче било хоспитализирано с наличието на въпросната амеба.

Властите проследили пътя на заразата до два възможни източника – питейна чешма в центъра на града и маркуч в двора на семейната къща.

Макар инфекциите с амебата да са изключително редки, те в повечето случаи са фатални. От 2009 до 2018 г. на територията на Съединените щати са докладвани само 34 случая.

В интервала от 1962 до 2018 г. общо 145 души са били заразени с амебата, като едва четирима за оцелелите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Утре с моя отивам за риба!
- Ооо, ти си рибарка?
- Ами, в началото лових малко, после спорта ме увлече, и сега пия като всички!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари