ООН стартира проект за борба с дезинформацията

1
Антонио Гутериш: Дезинформацията се разпространява онлайн, в Месинджър и от човек на човек
Антонио Гутериш: Дезинформацията се разпространява онлайн, в Месинджър и от човек на човек

ООН стартира инициатива за борба с разпространението на дезинформация по отношение на коронавирусната пандемия, съобщи пресслужбата на организацията

“Днес ООН стартира инициативата „Проверено“ за борба с нарастващата дезинформация за COVID-19 чрез увеличаване на обема и обхвата на надеждна и точна информация”, се казва в доклада.

Дезинформацията се разпространява онлайн, в Месинджър и от човек на човек. Авторите ѝ използват сложни методи за създаване и разпространение. За да се противопоставят на това, учени и институции като ООН трябва да предават на хората точна информация, на която могат да се доверят”, каза генералният секретар ООН Антонио Гутериш, цитиран от РИА Новости.

Проектът се очаква да предоставя информация по три теми: наука, солидарност и решения. В областта на науката информацията ще бъде посветена на спасяването на живота от болести; информацията от секцията за солидарност следва да улеснява местното и глобално сътрудничество; разделът „решения“ ще изисква подкрепа за пострадалото население.

Според пресслужбата на ООН, инициативата насърчава хората по света да се регистрират и да станат „информационни доброволци“, за да споделят надеждно съдържание и по този начин да гарантират безопасността на своите семейства и общности. Очаква се доброволците да получават ежедневно проверено съдържание, оптимизирано за разпространение, с прости, убедителни съобщения, които или пряко противодействат на дезинформацията, или запълват информационната празнина.

В доклада се казва, че Департаментът на ООН за глобални комуникации ще ръководи изпълнението на инициативата.

„Департаментът ще работи с агенции на ООН и екипи, влиятелни лица, гражданското общество, бизнеса и медиите за разпространение на надеждно и точно съдържание и със социалните мрежи за изкореняване на хейтърски и вредни изявления относно COVID-19,“ отбелязва пресслужбата на ООН

“В много страни дезинформацията, разпространяваща се чрез цифрови канали, пречи на решаването на проблемите в здравеопазването и причинява вълнения. Има тревожни опити да се използва кризата за насърчаване на национализма или навреждане на малцинствата”, заяви заместник генералният секретар на ООН по глобалните комуникации Мелиса Флеминг.

Според нея ситуацията може да се влоши, тъй като тежестта върху обществото нараства и възникват икономически и социални последици от кризата.

Според Флеминг инициативата също ще бъде насочена към промяна на тази тенденция и ще предоставя оптимистично съдържание с примери за „проявления на човечност“, както и ще отбелязва приноса на бежанците и мигрантите. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари