ООН: Предизвикан от коронавируса глад може да доведе до световна хуманитарна катастрофа

2
Броят на хората на ръба на гладната смърт може да се удвои през 2020 г. заради пандемията
Броят на хората на ръба на гладната смърт може да се удвои през 2020 г. заради пандемията Снимка: ЕПА / БГНЕС

Предизвикан от коронавируса глад може да доведе до световна хуманитарна катастрофа през 2020 г., предупреди агенция на ООН

Броят на хората на ръба на гладната смърт може да се удвои през 2020 г. заради пандемията от новия коронавирус, заяви Световната продоволствена програма (СПП), чийто шеф предупреди за риска от световна хуманитарна катастрофа, предаде Франс прес.

"Броят на тежко страдащи от глад хора може да се удвои заради пандемията от Ковид-19 и да достигне над 250 милиона души до края на 2020 г.", предупреди агенцията на ООН.

Според прогнозата ѝ през 2020 г. броят на хората на ръба на гладната смърт може да се увеличи от 135 милиона на 265 милиона души заради икономическите последици от пандемията.

"Намираме се на ръба на пандемия от глад. Изправени сме не само пред световна здравна пандемия, а и през световна хуманитарна катастрофа. Милиони цивилни в страни, в които има конфликти, включително много жени и деца, са застрашени от гладна смърт. Това е съвсем реална и много опасна вероятност. В най-лошия сценарий може да имаме тежък глад в около 30 страни", каза шефът на СПП Дейвид Бийзли.

Всеки ден в света умират по около 21 000 души вследствие на свързани с глада причини. Това е обичайното положение в света, преди пандемията, подчерта той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари