Олиото скача до 6-7 лева

7
В една от веригите магазини в Русе литърът вече се продава по 5,99 лева
В една от веригите магазини в Русе литърът вече се продава по 5,99 лева

В една от веригите магазини в Русе литърът вече се продава по 5,99 лева

Бутилка олио скача до 6-7 лева. Причината е войната в Украйна - страната е основен износител на слънчоглед в света. На места има и ограничени количества, които 1 клиент може да закупи.

В една от веригите магазини в Русе литър олио вече се продава по 5,99 лв. Доника забелязва, че това е поредно увеличение за последните месеци, предаде Bulgaria ON AIR.

В някои вериги магазини вече са въведени и ограничения за броя на бутилките, които 1 клиент може да закупи. По данни на земеделското министерство само за миналата седмица цената на олиото се е вдигнала между 0,8% и 8,5%. Разликата между цените на едро и на дребно средно е 0,61 лв.

Управителите на магазини казват, че количествата олио по складовете намаляват.

"Ние започнахме да търсим по складовете и така с хора, с които сме работили дълги години, просто помолих да оставят там 5-6 стека на цена, която да не е така драстично увеличена. Защото вие знаете, че това са стоки, които определят един магазин. Олио, брашно, захар, ориз", каза управителят на магазин Теодора Марашева.

Русия и Украйна са най-големите производители и износители на слънчоглед. Затова военният конфликт между тях се отразява на пазара в цял свят. В последните няколко дни цената на тон слънчоглед, предлагана от рафинериите, достигна 1500 лева, но голяма част от зърнопроизводителите не са склонни да продават.

"Цената върви изключително нагоре. Миналата година цената на слънчогледовото семе стартира на 800 лв., т.е. и там има изключително висока инфлация, поради простата причина, че износителят го няма на пазара. В този смисъл, това автоматично ще рефлектира на цената на олиата. Те се вдигнаха и на международните борси", каза председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

Според председателя на зърнопроизводителите за поскъпването на олиото отражение дават и по-скъпите режийни разходи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    20
    ===
    Някой пак е изнесъл/скрил слънчогледа. Да го върне/извади на момента или...в зандана и конфискация.
  • 4
    19
    До 17
    Абсолютно вярно. Това по време на соца живота си бе пълна скръб и скука изключително рядко се срещаха крадци , а за убийци да не говорим направо идилия . Работа много и работехме докато не дойде профсъюзния и те хване за гушата да те изпрати на почивка за 20 дни на балкан или море и ти щеш не щеш заминаваш и при това безплатно . Лекари и болници също безплатно искаш да си платиш но не ти позволяват , абе пълна съсипия .Цените на горивата , храните ,автобуси бяха стотинки . Добре че дойде демокрацията и ни отвори очите . Сега живеем в рай ами обърнете глави надясно и ще видите клекнали младежи да се бодат с радост и блаженство после обърнете взор срещуположно и ще видите контейнер където клошари радостно и възторжено ровят и пресяват за да оцелеят . А спомена за образование , отникъде не се искаше разрешение просто кандидатстваш но изискванията бяха високи не както сега под път и над път раздават висше но на практика притежателя му е пълна нула. А недай боже такъв притежател да е медик .Та така бе по време на соца .
  • 6
    18
    до 17
    Всичко друго горе-долу така беше, ама това: „Ако влезеш в църква - пак същото, веднага милиция...“. Ще рече човек, че църквите за това не са ги съборили лошите „комунисти“ — да примамват „шарани“. Но другото баш така си беше, диаметрално противоположно на сега. Преди имаше съветска пропаганда, сега има US. Преди имаше пролетарии, сега има п̶е̶д̶е̶р̶... свободна сексуална ориентация. Преди хората се примиряваха с това да ги мачка партията, сега ги мачкат корпорациите. И прочее.
  • 5
    17
    До 15
    Ти явно не си добре, или направо си комунст с партийна книжка. Но тъп и огромен виц не см чувал. При съциализъма нямало цензура. Кой ти го каза? Поне попитай тези, които са живяли по това време. Имаше една телевизия. Нищо друго. Имаше една гледна точка - на БКП. В Конституцията имаше член първи - ръководната роля на БКП. Ако кажеш виц - заминаваш за Белене - ама не да строиш атомна централа, а в лагера. Е може и в Скравена или Персенк. Ако влезеш в църква - пак същото, веднага милиция, Държавна сигурност, обществени порицяния Всеки петък задължително съветска телевизия Манифестациите задължителни - под строй до един. Нямаше такива уикенди, разходки. Може, но след манифестацията да отидеш до село да напълниш храна. За колите се чакаше с години, записване и номера. Нямаше никакъв пазар на жилища - всичко се продаваше от държавата - разбирай от комунягите. Дънки - само от Кореком, ако не те хванат комунягите или "милиционерите". Западната музика - забранена. Строяваха децата да посрещаме всевъзможни диктатори и да махаме знаменца - лично аз съм махал знаменца на Ким Ир Сен По време на избори имаше 1 бюлетина. И в 10.30 идваха от кварталната ОФ организация да те проверят защо още не си гласувал, че трябва моментално да излезеш да гласуваш, за да бъде квартала ти първенец със 100 % гласували за една и също партия /май казах нямаше друга/.; Ако искаш да кандидатстваш висше образование - трябва ти одобрение от кварталана партийна организация. Ти за това ли говориш НИКОГА ПОВЕЧЕ КОМУНИЗЪМ!!!
  • 1
    16
    Гост
    Тази тъпа медия,само за вдигане на цените ли се използва???
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари