„Олинеза” със запор, отрязаха й поръчки за милиони

1
Сашо Майонезата пред фалит
Сашо Майонезата пред фалит

Сашо Майонезата пред фалит

Тъмни облаци са надвиснали над скандалния бохем и бизнесмен Александър Найденов, известен като Сашо Майонезата. Неговата гордост – консервната фабрика „Олинеза”, доста се поразклатила през последните месеци, твърдят работници от предприятието, което бълва майо­неза, лютеница и кьопоолу. Персо­налът е силно при­теснен, защото перспективата да остане на улицата е реална, пише Dailypress.

Търговският регистър показва, че за съжа­ление това не са само голословни клюки. Частен съдебен изпълнител още в края на лятото е наложил запор върху известната компания за храни. Искът е отправен от костинбродската фир­ма „Хриси 99”, която е доставчик на сухо мляко и различни мазнини на „Олинеза”. Дългът през август е бил за над 180 000 лева, което не би трябвало да е проблем за бизнесмен с размаха на Майонезата. Парите обаче не са платени, което е доста показа­телно за финансовите му затруднения.

Според източниците ни облачните дни за империята на Алексан­дър Найденов започнали покрай ембаргото, което бе наложено на Русия. Бурканите с лютеница се изнасяха в огромни количества за необятния пазар на братушките.

Преди време Александър Найденов дори се похва­ли, че е инвестирал над 5 млн. евро в съвместно предприятие с руснаците. Санкциите на Брюксел заради украинските събития обаче порязаха бизнеса на Майонезата.

Но това не е един­ственият удар, който той понесе само за няколко месеца. Скандалите, ко­ито разтресоха Военната академия, го извадиха от една доста печеливша игра. Оказа се, че „Олинеза”, както и другата му компания „Сейл”, са хранили и почиствали голямата болница, при това на доста солени цени. От договорите с Во­енната академия в касата на Найденов са влезли 32 милиона! Здравният министър Петър Москов обаче успя да елиминира Майонезата и неговите фирми от този сладък бизнес.

Олинеза”, която е на пазара още от 1994 г., в края на лятото отнесе и друг удар. Той е не толкова тежък като фи­нансова санкция, но е шамар върху имиджа на компанията. Комисията за защита на потребителите наложи 30 000 лева глоба на фирмата, защото    подвела своите клиенти. „Олинеза” обявила на сайта си, а също и на билбордове, че предлага промоция   –   15% по-ниска  цена  на „Трапезна майоне­за  Олинеза 245  г” в буркан и кофичка. Майонеза в такива разфасовки обаче не се произвеждала,   установила проверка на Комисията за защита на потребителите, която била сигнализирана от излъгани клиенти.

Все пак не може да не отбележим, че соб­ственикът на „Олинеза” Александър Найденов е доста по-известен с бурните си скандали, изцепки в заведения и трагикомични любовни истории, отколкото с визиите си за бизнеса. Иначе той обича да се хвали, че управлява компании за милиони левове, но въпро­сът е кога успява да ги управлява, като по-често може да бъде засечен в лъскави столични кръчми, забучил пистолет в колана си, отколкото в скучните офиси.

Всъщност той е типичен представител на тази част от позамогналите се новобогаташи след промените, про­били в голямата игра покрай дебелите си номенклатурни връзки. Майката на Александър Найденов е била секре­тарка не на друг, а на самия Андрей Луканов. Затова Майонезата обича да се хвали, че Андрей Карлович  е неговият учител и съз­дател. То няма и как да е иначе, след като Най­денов е завършил само българска филология във Велико  Търново. Едва избутал образование за учител,  е  настанен  на работа в международния отдел на тогавашното Министерство  на външната търговия, управлявано  от Луканов.

Първият публичен скандал, при който Александър Найденов стана медийна звезда, избухна още в зората на демокрацията. Той, заедно със свои подчи­нени, зверски преби 17 работници. Оказа се, че освен юмруците, хората са били и унизявани по най-садистичен начин. Всичко това заради няколко бурканчета майонеза, които мистериозно изчезнали от склада. Найденов тогава се беше развихрил по начин, от който мутрите можеха да черпят вдъхновение. Разбира се, скандалът постепенно заглъхна, докато влезе в съдеб­ната зала. Стана така, че биячите се отърваха с някакви символични присъди, а за влизане в затвора и дума не мо­жеше да става.

Сашо Майонезата дъл­го забавлява публиката и с любовните си драми. Той и неговата метреса актрисата Елен Колева пълнеха страниците ту със снимки на горещата си любов от екзотични острови, ту с брутални откровения за изневери. Раздялата, казват за­познати, е била толкова жестока, защото крех­ката театралка имала претенции за апартамент в центъра на София, а се твърди и за яхта. Проте­жето на Луканов обаче геройски успял да запази богатствата си, допълват източниците ни.

Напоследък Майоне­зата пълни медиите с истории за пиянските си изцепки в ресторанти и клубове. Въпреки това той се движи неизменно с пистолет на колана, недоумяват мнозина. На друг гражданин оръжието отдавна да е отнето. Явно обаче в случайна Майо­незата очите на ченгетата са плътно затворени.

Говори се, че Алек­сандър Найденов имал сериозни проблеми и със съдружниците си. Те били, меко казано, смутени от скандалната му слава и се чудели как да се отърват от него.

Източник: Dailypress
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари