Окръжен съд - Русе отбеляза 80-тата годишнина от откриването на Съдебна палата

1

Окръжен съд - Русе отбеляза 80-тата годишнина от откриването на Русенската съдебна палата

В слънчевия 27.10.2020 г. и часове преди забраната на масови мероприятия, Окръжен съд – Русе отпразнува 80-тата годишнина от откриването на Съдебната палата.

И.ф. председател на съда г-жа Анета Георгиева отправи приветствие към гостите. Тя ги запозна накратко с историческите сведения за тази знаменателна за град Русе дата и насочи вниманието им към подготвената от Регионалния исторически музей изложба, подредена пред централния вход на сградата. Присъстващите разглеждаха с интерес 12-те постера и се запознаха с историята на Русенския съд от Освобождението на България, продължилото 10 години строителство на Съдебната палата в Русе и, не на последно място, кариерата на архитекта ѝ Пенчо Койчев.

Възпитаници на Общински младежки дом внесоха колорит на събитието. Облечени в характерните за епохата дрехи, младите актьори направиха възстановка на откриването на Русенската съдебна палата, състояло се на 27.10.1940 г. Според историческите източници гости са били тогавашният министър на правосъдието Васил Митаков, главният съдебен инспектор Пенев и много други официални лица, а водосветът е бил отслужен от Н.В. пр. митрополит Михаил, свещеници и хор. За автентичността на актьорите от театралното студио към Общински младежки дом, които влязоха в ролите на свещеници, се погрижиха от Русенската митрополия. Добруджанският хор беше пресъздаден от Детско-младежки хор „Свети Георги Победоносец“.

На финала съдия Николинка Чокоева от Окръжен съд – Русе обяви печелившите фотографии от фотоконкурса на тема „Съдебната палата на гр. Русе през четирите сезона“ и награди техните автори. Във възрастовата група от V до VІІІ клас на първо място се класира фотографията на Иван Иванов от ОУ „Любен Каравелов“, а на второ – на Вивиян Дочева от СУ „Васил Левски“. При гимназистите победител се оказа Ева Тодорова от МГ „Баба Тонка“, неин подгласник – Маргарита Братанова от ПГТ „Иван П. Павлов“, а на трето място – Стелиян Милев от ПГРКК. Кадърът на Ралица Димитрова от МГ „Баба Тонка“ не отговаряше на регламента, но тъй като впечатли журито с различния подход на автора, гимназистката получи поощрителна награда.

Кметът на Русе г-н Пенчо Милков уважи събитието и връчи поздравителен адрес на г-жа Анета Георгиева. Заместник областният управител също беше изпратил поздравителен адрес и цветя.

Чрез тази инициатива Окръжен съд – Русе продължава традицията за отбелязване на значимите за съда годишнини въпреки многобройните трудности, свързани с пандемията от коронавирус и тежката икономическа ситуация в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари