Окончателно решение: 25 май ще бъде неучебен

0
Заповедта е подписана от заместник-министър Ваня Кастрева, съобщи пресцентърът на МОН
Заповедта е подписана от заместник-министър Ваня Кастрева, съобщи пресцентърът на МОН

След дълги спорове и настояване на синдикатите в образованието за два почивни дни около Деня на българската просвета и славянска писменост 24 май, Министерството на образованието днес излезе с окончателно решение - 25 май ще бъде неучебен за всички училища в страната. Заповедта е подписана от заместник-министър Ваня Кастрева, съобщи пресцентърът на МОН.

Учителският синдикат на КТ "Подкрепа" настояваше дните 21 и 25 май да бъдат неучебни, защото работещите в системата учебни заведения и регионални инспекторати щели да са натоварени с организацията на матурите и изпитите за външно оценяване, но организацията в учебните заведения с двусменен режим ще е още по-тежка. 

"Денят 21 май е между две външни оценявания и безкрайно трудно би било за учителите и администрацията да създадат добрата организация за провеждането им. Родителите и учениците са притеснени за това как учениците, които са втора смяна и свършват занятия в 19.00 часа на 22 май, ще бъдат готови и мобилизирани за теста рано на следващата сутрин. Още по-трудно би било създаването на организация от директорите на училищата за деня 22 май, при условие че учителите и администрацията са работили до 20.00 часа предишния ден. ", аргументираха се днес от КТ "Подкрепа".

А пък на 24 май, който се пада в неделя, според синдиката учителите ще са ангажирани с организиране на мероприятия за учениците и няма да успеят да си починат нито едните нито другите, смятат синдиците.  

Министърът на образованието Тодор Танев се противеше на идеята за допълнителни неучебни дни, защото според него това нарушава традицията. Празникът е 24 май и е редно само на него да не се учи, заяви той в началото на споровете за датата. Той посочи и че миналата година правителството грешно е задало прецедент да не се учи по-дълго, отколкото е необходимо. В крайна сметка министерството е стигнало до компромис като е удовлетворило само половината от искането за почивка.  

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари