Около половината от детските столчета са монтирани неправилно в колите

0
Столче с монтаж обратно на движението е 5 пъти по-безопасно от такова с монтаж по посока на движението
Столче с монтаж обратно на движението е 5 пъти по-безопасно от такова с монтаж по посока на движението Снимка: БГНЕС / Архив

Така при инцидент системите за безопасност няма да сработят максимално

Повече от половината детски столчета за кола са частично или изцяло неправилно монтирани в автомобилите, показват проучвания в различни държави. В случай на инцидент това означава, че системите за безопасност няма да сработят максимално и животът и здравето на детето са застрашени. Данните се потвърждават и от статистиката в България - повечето деца, пострадали тежко при пътен инцидент, са били пътници в автомобил, според данни на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата”, цитирани от NOVA.

Столче с монтаж обратно на движението е 5 пъти по-безопасно от такова с монтаж по посока на движението. Затова и общата препоръка е била децата да се возят максимално дълго в подобен стол, защото така и сигурността им е много по-голяма.

Всеки десети родител признава, че се е случвало детето му да пътува необезопасено в колата (в скута на възрастен или седнало само на седалката). Това са данни от проведено национално допитване. Затова ДАБДП и фондация „Деца на борда” организираха двудневно обучение за бъдещи и настоящи родители. „Изследвания дори показват, че е най-вероятно да попаднете в инцидент в рамките на 40 км от дома си. Оправдания „само за малко" или „отивам до магазина" не са причина да рискувате живота на детето си", бе подчертано на обучението.

Експертите на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата” акцентират и на няколко съвета към възрастните. Даден е пример, че дори обезопасено в най-доброто столче, детето може да пострада при инцидент, ако в купето на автомобила има необезопасен багаж. Също така, възрастен без колан при катастрофа може да нанесе тежки травми на останалите пътници в автомобила. Акцент е поставен и на разсейването, което е сред водещите причини за настъпване на инциденти в световен мащаб. „Дори 3 секунди отклонено внимание са достатъчни да попаднем в пътнотранспортно произшествие. Затова, когато шофирате, се концентрирайте максимално. Ако детето Ви има нужда от нещо, първо спрете автомобила и тогава му обърнете нужното внимание", подчертават обучителите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Само си представи, България 2050 година, няма корупция...
- И корупцията ли са съсипали?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук