Около един милион израелци вече са ваксинирани трети път

0
Все още не е проучено колко дълъг е имунитета, който дава една порция от ваксината
Все още не е проучено колко дълъг е имунитета, който дава една порция от ваксината

Около един милион израелци вече са ваксинирани трети път, след като стана ясно, че в страната е навлязла мутация на Covid-19, която силно увеличи броя на тежко болните и поставените на апаратно дишане

Все още не е проучено колко дълъг е имунитета, който дава една порция от ваксината, информира БНР. Ваксинираните дори се заразят, изкарват много по-леко, дори безсимптомно болестта. Серологичните тестове са много скъпи (много трудно ги изписват личните лекари). Различните възрастни хора имат различно количество антитела в организма си. По предложение на правителството хората над 60 години са поканени да си направят трета ваксина. Причината точно те да са първите, които получават трета доза е, че те бяха имунизирани пред ноември-декември миналата година и са минали повече от 6 месеца от първата им инжекция, а освен това повечето имат тежки съпътстващи заболявания.

В момента има два вида пунктове за ваксиниране. Едните са за хората от златната възраст. Те са в сгради с климатик и пейки в приемната. Има и други - за младежи между 12 и 21 години. Те обикновено се откриват в палатки в късните следобедни часове и вечер, в паркове и на площади. Около тях има дискотека. Често черпят с нещо за пиене или има и подаръци.

Един от пунктовете за ваксиниране е в културен дом в Бат Ям ( Русалка), сателитен райони на Тел Авив. Пред пункта за ваксиниране не се чака. Пристигналите са се записали предварително по телефона, а тези които добре ползват Интернет- по Интернет. Така всеки знае кога да дойде. На самото място има пейки, но на влизане рядко някой ги ползва. В залата има пет-шест медицински работника, чиито работни места са отделени със завеси. Хората ползват пейките след ваксинирането. Там изчакват четвърт час, за да са сигурни, че няма да им прилошее. Докато чакат могат да се отбият да им измерят кръвното налягане или, ако имат някакви други заболявания, да им направят кардиограма. Могат да се посъветват по всякакви медицински въпроси с доброволците - най-често пенсионирани лекари или медицински сестри и братя.

"На втория ден, когато обявиха, че трябва да се постави третата ваксина аз, жена ми, децата ми и техните половинки (които са също над 60 години), дойдохме на същия този пункт за ваксиниране. Както и сега, нямаше опашка. Нямаме никакви странични ефекти след инжекцията. Може би един ден само на някои от нас ги боля мястото където са инжектирани, но това може да е и защото са ползвали услуги на неопитни медицински работници. След това, всичко отзвуча. Много искаме живота ни да продължи свободно, без ограничения на придвижване или други форми на карантина. Затова се ваксинирах, което считаме, че е гражданска отговорност за всеки възрастен човек и се надаваме, че и останалите възрастни хора ще го направят. Само тогава ще можем да сме сигурни, че няма да ни заразят и ще можем да продължим да ходим на различните кръжоци, на гимнастика, на лекции, т. е. няма да се лишим от социални контакти, както по време на локдауните", каза за БНР осемдесет годишният Хаим Тулик, дошъл да придружи свой приятел.

По думите му ваксинирането ще осигури спокойствие при пазаруване в магазините.

"Ще можем да изпием някакво питие в кафенетата с приятели и да бистрим политиката. Възвърнаха и културните прояви, част от които са с огромни намаления и са предназначени за възрастните хора. Само след масова имунизация ще сме сигурни, че съседа ни по стол в театъра е достатъчно защитен и най-важното не е болен (или скрито болен) и няма опасност да зарази околните. Ние, възрастните хора, не сме само най-тежко боледуващите от всякакви инфекции и е опасно, ако не сме ваксинирани. Освен болести през годините сме натрупали и много житейска мъдрост. Може би затова процента на имунизираните над 60 години в световен мащаб е най-висок. Рядко сме под въздействието на антиваксерите, които се изявяват в социалната мрежа. Един лекар нарече антиваксерите „заразени“, като най-често заразата им е политическа. Но в същото време е добре да се напарвят по-сериозни изследвания за времето на въздействие на ваксините", допълниТулик.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари