Ограбиха Капитан Петко войвода

2
Задигнали гердани, гривни, бижута и други ценности от филма за легендарния хайдутин
Задигнали гердани, гривни, бижута и други ценности от филма за легендарния хайдутин

Задигнали гердани, гривни, бижута и други ценности от филма за легендарния хайдутин

Пет-шест килограма гердани, наушници, гривни, други бижута, пендари и два ямурлука, използвани при снимките на един от най-обичаните родни сериали "Капитан Петко войвода", са били окрадени. Никой не знае кога точно е станала кражбата, за която се е разбрало съвсем наскоро. Поводът да бъдат открити липсите е организиране на изложба с театрален реквизит, предаде България Днес.

Според специалисти откраднатите накити и дрехи са изключително ценни и сигурно вече отдавна са продадени на колекционери. Васил Михайлов, изиграл легендарния образ на Петко войвода, останал потресен, след като разбрал за кражбата. Тя е открита от шефа на Историческия музей в Попово Пламен Събев.

Музейната ни експозиция с останалите неокрадени вещи от "Капитан Петко войвода"

"За съжаление не се знае дали нещата са изчезнали около демократичните промени или наскоро. Факт е обаче, че почти няма от най-ценните неща, които са използвани за блестящото заснемане на кинолентата "Капитан Петко войвода" от камерата на Димо Коларов", споделя Пламен Събев.
Тези дни музеят в Попово оглави заедно с Етнографския музей в София интересната изложба - "От Киноцентъра до музейната витрина", в която на показ излезе реквизитът от филма "Капитан Петко войвода". Освен принадлежностите на героите от филма експозицията показа и пътя на създаването на знаковия за българската памет филм и припомня историята на българите преселници от Беломорска Тракия.
Сериалът пресъздава събития от живота на легендарния български революционер Петко Киряков. След излъчването на филма по БНТ изпълнителят на главната роля Васил Михайлов навсякъде е посрещан като герой от множество фенове с хляб и сол.

Васил Михайлов, въплатил се в легендарния образ на Петко войвода

"Разбира се, че ми е неприятен фактът, че е изчезнал част от реквизита за филма. Помня толкова неща при заснемането му, че някой ден може да напиша книга за това", сподели един от най-гениалните ни актьори. Играещият все още Васил Михайлов не успял да дойде на изложбата, но със сигурност ще участва във факелното шествие на 5 декември във Варна, когато е рожденият ден на екранния му образ във филма - Петко Киряков.
Все пак Васил Михайлов не е безразличен към това, което се случва с изложбата.
"Много се радвам, че продължава да се запазва българският дух. Това е един от най-силните образи, които съм правил, и изпитвам огромна обич и уважение към Петко войвода", сподели актьорът. Васил Михайлов си спомня още, че за заснемането на сериала "Капитан Петко войвода" е обявена акция по събиране на автентични облекла, предмети и фотоси от преселници от регионите на Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Доган Хисар - родното място на Петко войвода, Елховско, Ивайловградско и др. Колекцията първоначално е дарена от Студио за игрални филми "Бояна" на Тракийското дружество в село Светлен, Поповско. По-късно то пък я подарява на музея в Попово.
В експозицията могат да се видят все още неоткраднатите 315 елемента - костюми, домакински съдове, дори пешкири от филма, излъчен за първи път по БНТ през 1981 г.

Камерата на Димо Коларов запечатала едни от най-хубавите ни филми

Източник: България Днес
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари