Очертава ли се грипна ваканция в Русе

1
След случая със свински грип в града и грипа „Хонконг” има ли опасност от епидемия
След случая със свински грип в града и грипа „Хонконг” има ли опасност от епидемия

Първи за този сезон случай на грипен вирус Н2N3 или т.н. грип „Хонконг” е установен в Русе, съобщи националният консултант по микробиология и директор на Националния институт по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Болестта е доказана при 52-годишна жена от крайдунавския град. Пробата на пациентктата е била изпратена в софийската лаборатория и изследванията са установили, че става въпрос за грипен вирус от група А.

Също в Русе бе доказан първият случай за този сезон и на грипен вирус от типа А /H1N1/ или т.н. пандемичен грип, известен преди години като свински грип. Той бе установен на 7 декември м.г. при 46-годишна жена. Заради тежкото й състояние се наложи да бъде преместена от Белодробната болница в града в интензивното отделение на УМБАЛ „Канев”, където лекарите стабилизираха състоянието й.

Въпреки тези два доказани случая на грип в Русе, в града засега няма основание за притеснение. Не се предвижда да се свиква съвещание на Регионалното оперативно бюро за борба с грипа и острите респираторни заболявания. Личните лекари не съобщават за повишена заболеваемост, от училищата не отсъстват много ученици, така че грипна ваканция засега не се очертава”, каза директорът на Регионалната здравна инспекция в крайдунавския град д-р Маргарита Николова, цитирана от Монитор.

Междувременно аптекари съобщават, че в Русе е нараснало търсенето на противогрипни прахчета. Много хора бързали да си закупят и да имат в домашните аптечки в случай че усетят първите симптоми на заразното заболяване.   

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари