Обявиха вазата в Парка на младежта за "плешива"

0
Обявиха вазата в Парка на младежта за "плешива"

Очевидно е, че проблемът с озеленяването в Русе е хроничен. Въпреки очевидните напъни, фирмите-изпълнители не се справят вече трети месец. Това заявиха днес общински съветници от групата "Реформаторски блок + ВМРО" в местния парламент, съобщава "Топ новини".

Искрен Веселинов, Станимир Станчев, Милан Маринов и Стефан Бучаков отправиха над 12 сериозни забележки, които демонстрират липсата на системна грижа за зелените площи. За целта те са обходили през последните два дни голяма част от града.

"Един от символите на парковото дело в града, Вазата в Парка на младежта е на практика плешива. Големи части от Парка на младежта не се поддържат. Тази част зад Дома на културата прилича на джунгла. Явно практика е да се коси само основната алея и около барчетата там. Също е положението в района на бул. "Съединение". Очевидно е, че косенето е избирателно и очевидно е, че капацитета на фирмата е недостатъчен. Продължава и практиката да не се извозват тревите. Държа да отбележа, че като се пише акт за косене в косенето се включва и извозване. Не се спазва технологията. Зацветяването започва в последните дни на юни. Не се плеви изобщо", коментира Искрен Веселинов, като добави, че тревата е превзела и "гордостта на парковото дело в Русе - Розариума" в Парка на младежта.

Припомнят, че договорът за следващите 5 години за поддържане на зелените площи в Русе бе подписан през април с Консорциум „ПАРКСТРОЙ” ДЗЗД, в който влизат „Инфрабулпак” ЕООД и „Вектор” ЕООД.

Станимир Станчев отбеляза, че явно изпълнителите нямат капацитет да изпълняват този договор. Той припомни, че фирмата вече е санкционирана с максимално позволеното, което е обаче едва 5%. "Той може да не коси, но взема 120 000 лв. и ние можем да го накажем само с 5%. Това добре ли е за града?", запита Станчев.

Той добави, че на места продължават да стоят неприбрани клоните, които нападаха след последната буря в града. По думите му те се заобикалят когато се коси тревата и стоят като биологични паметници в градинките.

Милан Маринов отчете, че в кварталите "Дружба" и "Чародейка" зелените площи се обработват избирателно. Той отбеляза и влиянието, което това оказва на развъждането на кърлежи и комари в тези райони.

Във връзка с всичко това старейшините са подали нов сигнал до кмета на Община Русе Пламен Стоилов във връзка с чл.107, ал. 4 от АПК за "липсата на системна грижа за зелените площи".

"Повторно искаме да споделим и виждането си за изпълнителя, избран след толкова оспорваната поръчка по ЗОП - тези фирми просто са негодни да извършват дейността, за която са сключили договор. Единственото правилно решение, след като наложените санкции не проработиха, е да прекратите договора им. Няма причина русенци да търпят техните опити да се научат на градинарство и парково строителство в движение и за тяхна сметка", се посочва в сигнала.

В тази връзка бе коментирано още, че по-опитната фирма в консорциума, която допреди това отговаряше за поддържането на зелените площи в някои райони на града - "Вектор" ЕООД, е тази която работи, а другата - „Инфрабулпак” ЕООД, регистрирана с 2 лв. капитал, служи само за "пощенска кутия" и прибира парите.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари