Обявиха повишена епизоотична готовност за птичи грип

0
Забранява се отглеждането на открито на домашни птици от всички видове и категории, както и провеждането на изложби и пазари за птици
Забранява се отглеждането на открито на домашни птици от всички видове и категории, както и провеждането на изложби и пазари за птици

Заместник областният управител на област Русе Свилен Иванов и директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков проведоха заседание на Постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия.

По време на заседанието беше посочено, че от 17-ти януари до сега в областта няма нови случаи на заболяването африканска чума по домашни животни, както и в индустриални свиневъдни обекти, но са констатирани три смъртни случая на диви свине на територията на  Държавно ловно стопанство „Дунав”.

Също така беше отбелязано, че Планът за превенция, управление при кризи и предотвратяване на разпространението на африканската чума по свинете в страната през настоящата 2020-та година вече е одобрен и от Министерски съвет.

Специално внимание по време на заседанието беше обърнато и на заповед на Българската агенция по безопасност на храните, с която всички региони в страната се привеждат в повишена епизоотична готовност по отношение на болестта инфлуенца по птиците. Важно е да се отбележи, че към момента няма констатирани случаи на заболяването в България, но поради наличието му на територията на други европейски страни е необходимо да бъдат предприети някои превантивни мерки. Сред тях са забраната за отглеждане на открито на домашни птици от всички видове и категории, както и провеждането на изложби и пазари за птици. Освен това е необходимо патиците и гъските да се отглеждат отделно от други домашни птици, както и да се предприемат мерки за предотвратяване на контакт между домашни и диви птици, а също и съхраняване на фуражите в закрити помещения. Ще се извършват и проверки в стопанствата за отглеждане на птици за спазване на въведените мерки за биосигурност. Акцент ще бъде поставен и върху провеждането на информационни кампании, насочени към собствениците на домашни птици, ловците и ветеринарномедицинските специалисти.

Следващото заседание на комисията е предвидено да бъде на 19-ти февруари

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари