Обвиниха Сеп Блатер и Мишел Платини в измама

0
85-годишният Блатер и 66-годишният Платини ще бъдат изправени пред наказателния съд в Белинзона в близките месеци
85-годишният Блатер и 66-годишният Платини ще бъдат изправени пред наказателния съд в Белинзона в близките месеци Снимка: БГНЕС / Архив

Те ще трябва да се явят в съда в близките месеци

Швейцарската прокуратура обвини в измама бившия президент на ФИФА Сеп Блатер и бившия президент на УЕФА Мишел Платини. Причината е уреждането на плащане от 2 млн. швейцарски франка (2.19 млн. долара), което Платини е получил от ФИФА през февруари 2011, предаде bTV.

Освен в измама, 85-годишният бивш президент на световната федерация е обвинен в незаконно присвояване, лошо управление, както и във фалшифициране на документ. 65-годишният Платини е обвинен като съучастник.

Блатер и Платини бяха извадени от футбола през 2016 г. И двамата отхвърлят обвиненията, като обясниха, че са имали устна уговорка за плащането на въпросната сума. Блатер обясни още, че всички комисии на ФИФА са одобрили плащането и че Платини е платил данък в Швейцария върху сумата.

Прокуратурата в Швейцария разследва случая вече шест години. Твърди се, Платини е работил като консултант на Блатер в периода 1998 - 2002, а годишната му заплата е била 300 хил. швейцарски франка. Платини е получил напълно заплащането си за тази роля, но през 2011 г. е поискал още пари.

Ако обвинението бъде доказано, присъдата за измама е до пет години затвор.

85-годишният Блатер и 66-годишният Платини ще бъдат изправени пред наказателния съд в Белинзона в близките месеци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари