Обвиненията на Борисов за машините го сближиха отново с БСП

0
Социалистите видяха в случая повод да се върне пълното броене на контролните разписки
Социалистите видяха в случая повод да се върне пълното броене на контролните разписки

Социалистите видяха в случая повод да се върне пълното броене на контролните разписки

Интересен отзвук от страна на БСП получиха тежките обвинения, които изсипа водачът на ГЕРБ Бойко Борисов за 228-те намерени машини за гласуване извън поръчаните. От „Позитано” 20 разпространиха днес позиция, в която обявиха, че случаят доказва необходимостта да се извърши преброяване на контролните разписки от устройствата след изборния ден.

За същото отдавна настоява и ГЕРБ, припомня вестник Сега. Всъщност представителите на бившите управляващи в Централната избирателна комисия (ЦИК), заедно със социалистите, ДПС и ИТН временно успяха да прокарат такава мярка. В крайна сметка обаче, след надигналата се политическа съпротива, решението на изборните комисари отпадна.

Сега обаче червените видяха повод да подновят искането разписките да се броят във всички избирателни секции с машинно гласуване. „Факт е, че резултатът от машинния вот се счита за официален и ние не оспорваме това. Но появилите се съмнения за манипулации трябва да бъдат разсеяни с контролно преброяване. Ако това не бъде направено, ще се срине доверието в избирателния процес. Ще намалее избирателната активност, което ще делигитимира избраните органи”, аргументират се социалистите.

Като основание за искането си посочват, че ключовете за изходния код на машините са предадени на ЦИК със закъснение, а и комисарите не можели да ги използват заради забрана в лицензионното споразумение, тъй като са авторско право на фирмата-производител. „Това е елемент от националната сигурност. Не може избор на президент и парламент да зависят от частна фирма”, посочват от „Позитано” 20.

По повод 228-те машини левите напомнят, че те се съхраняват заедно с устройствата, които ще се използват на изборите на 14 ноември. И питат: „Ако са частна собственост, защо държавата плаща наем за тяхното съхранение и ги охранява?

В заключение от БСП посочват, че единствено броенето на отрязъците може да разсее съмненията за манипулация на гласуването. Така позицията им по темата отново съвпадна с тази на ГЕРБ. Това е интересно, тъй като по принцип двете формации се представят като най-върли врагове. Вижда се обаче, че по определени въпроси, особено засягащи уредбата на машинното гласуване, герберите и социалистите се оказват изненадващо близки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари