Обучение по сценични техники започва в Русе на 27 юни

2
В него участват преподаватели от Италия, Гърция, Испания, Северна Македония и България
В него участват преподаватели от Италия, Гърция, Испания, Северна Македония и България Снимка: iStock

Интердисиплинарен Лабораториум по алтернативни сценични техники започва на 27 юни в Русе.

В него участват преподаватели от Италия, Гърция, Испания, Северна Македония и България. По време на обучението на базата на усвоените умения ще се изгради спектакъл с работно заглавие „Хоризонти“, постановка на проф. д-р Александър Илиев.

Лабораториум по алтернативни театрални техники ще се състои във Възрожденско читалище „Зора- 1866“ в Русе от 27 юни до 5 юли. Той е финансиран от Национален фонд “Култура“ и в него ще вземат участие 35 средношколци и студенти. Участниците са от АГ „Гео Милев“ и СУЕЕ „Св.Константин-Кирил Философ“ – Русе, Националната гимназия за сценични и театрални изкуства – Пловдив, НАТФИЗ, НБУ, ЮЗУ, Националната музикална академия „Панчо Владигеров“, студенти от Държавния университет в Патра, Гърция и др.

Майсторските класове ще се провеждат целодневно, а на 5 юли ще бъде представена премиерата на сътворения в лабораториума спектакъл „Хоризонти“.

Съпътстващата програма на международния интердициплинарен Лабораториум по алтернативни театрални техники ще даде възможност при свободен вход публиката да види различни спектакли и концерти в салона на Възрожденско читалище „Зора – 1866“ – Русе.

  • На 27.06 от 19 ч. Държавна опера Русе ще представи „Телефонът“ – от Джан Карло Меноти, постановка Аделаида Якимова.
  • На 28.06. от 19ч. ще се играе „Леля Бирора“ – моноспектакъл на Мария Паола Деси, пост. проф. д-р Романо Фоддай, „Театро Сардза“ – Сасари, Италия.
  • На 29.06. публиката ще може да види представлението „Нямам думи“ на учениците от клас „Пантомима“, НГСЕИ – Пловдив, постановка проф. д-р Александър Илиев.
  • На 01.07. е концертът „July Live“ с участието на Sergie, Rozy, Boyan Todorov, Мария Пенчева.
  • На 04.07. в програмата е включено заглавието „Всяка жена таи в себе си едно жестоко свое Не“ – моноспектакъл на Мариела Димитрова, Театър-лаборатория “Алма Алтер”към СУ, автор и режисьор Николай Георгиев.
  • На 05.07. Лабораториумът завършва с премиерата на създадената по време на форума постановка на проф.д-р Ал. Илиев „Хоризонти“ – от 18.00 на сцена Възрожденско читалище „Зора – 1866“, а 19.30 ще се играе на Русенски кей в рамките на фестивала „Реките на града“.

Педагозите, които ще работят с младите артисти, са:

  • проф. Карлос Сегара, Испания, актьор, режисьор и педагог.
  • Никола Костадинов, Северна Македония, актьор, танцьор, хореограф, режисьор и педагог
  • доц. д-р Мария (Маро) Галани, Гърция, хореограф
  • Мария Паола Десси, Италия,актриса, педагог по сценично движение и вокални техники, академичен преподавател по образователен театър и техника на ритуалната маска.
  • проф. д.ф.н. Романо Фоддай, Италия, професор по психология, антропология и режисура. Изследва, заедно със съпругата си Мариа Паола Десси карнавалната култура на света.
  • проф. д-р Александър Илиев, актьор, мим, режисьор, педагог и учен.
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари