Общинските съветници приеха обща декларация срещу изграждането на инсинератор в Гюргево

4
РИОСВ е входирала искане към министъра на околната среда и водите за провеждане на процедура по ОВОС
РИОСВ е входирала искане към министъра на околната среда и водите за провеждане на процедура по ОВОС Снимка: Община Русе

РИОСВ е входирала искане към министъра на околната среда и водите за провеждане на процедура по ОВОС

С пълно единодушие общинските съветници приеха декларация против изграждането на инсинератор за изгаряне на болнични отпадъци в Гюргево. След дълги дебати те приеха общ текст въз основа на предложението на кмета Пенчо Милков и на общинския съветник Асен Даскалов.

„Официалната информация бе получена в Община Русе на 16 август и след подробен анализ изпратихме отрицателно становище на 18 август към министър Юлиян Попов, а след това и всички становища на русенци и подписките против. Същото съдържание входирахме към румънското министерство на околната среда, водите и горите, като днес ще прибавим и приетата декларация. Следващата ни стъпка е да инициираме искане за прилагане на процедура по ОВОС в трансграничен контекст“, заяви кметът.

Като представители на РИОСВ Русе и РЗИ Русе на заседанието присъстваха Радостина Туркова и д-р Искра Генева. Двамата експерти потвърдиха отрицателните становища на всяка от институциите, като отбелязаха, че в представеното инвестиционно предложение липсват анализи, данни и факти, с които да се потвърди липсата на негативно въздействие върху качеството на въздуха в Русе и здравето на русенци при изграждане и действие на инсинератора. Туркова допълни още, че РИОСВ е входирала искане към министъра на околната среда и водите за провеждане на процедура по ОВОС в трансграничен контекст.

Междувременно притесненията на русенци бяха повод Министерството на околната среда и водите да поиска от румънското екоминистерство допълнителна информация по инвестиционно намерение за строежа на инсинератора.

Здравното министерство на Република България също даде отрицателно становище за проекта, като посочи, че инвестиционното предложение е потенциално неблагоприятно в трансграничен контекст и не представлява инвестиция, която свежда до минимум отрицателните последици за човешкото здраве.

На 16 септември в Гюргево е организиран поредният протест срещу изграждането на съоръжението. Шествието ще започне в 16 часа от театър „Тудор Виану“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    nikoj
    Общинските съветници приеха декларация,а областния и кмета са знаели.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари