Общинските болници в страната трудно плащат сметките си, в Русе положението е същото

2
Д-р Светослав Дачев обясни, че ако през декември 2020 г. разходите за електроенергия са били 2500 лева, то през декември миналата година те са 7300 лева
Д-р Светослав Дачев обясни, че ако през декември 2020 г. разходите за електроенергия са били 2500 лева, то през декември миналата година те са 7300 лева

Очакванията на лечебните заведения са свързани с подпомагане най-вече от държавата

Повечето общински болници в страната изпитват затруднения с плащането на сметките за ток и газ. Част от тях се справят с покриването им, но изразяват тревога, че няма да е задълго и може да се отрази на средствата им за персонал. Освен по-високите енергийни сметки, болниците са притиснати и от по-високи доставни цени за храни, консумативи, лекарства и кислород. Очакванията на лечебните заведения са свързани с подпомагане най-вече от държавата, тъй като и общините са в затруднено положение, установи проучване на кореспондентите на БТА в страната.

Какви са разликите в сметките за енергия на общинските лечебни заведения и как се отразяват на работата им, провериха на място кореспондентите на БТА.

Управителят на Белодробната болница "Д-р Димитър Граматиков" в Русе д-р Светослав Дачев обясни, че ако през декември 2020 г. разходите за електроенергия са били 2500 лева, то през декември миналата година те са 7300 лева. Той уточни, че лечебното заведение ще получи около 1100 лева компенсация заради по-високия ток, но разходът отново е много висок. "Нямаме ход. Не можем да си повишим цената на услугата, тъй като е договорена. Така ще трябва да вземем от парите за труд, за да покрием разходите. Това ще ограничи средствата за допълнително материално стимулиране", обясни д-р Дачев.

НЗОК да актуализира цените на клиничните пътеки при повишаване на инфлацията, предлага управителят на Комплексния онкологичен център в Русе д-р Камен Кожухаров. По думите му така лечебните заведения ще могат да покриват разходите си при повишаване на цените - както в случая с електроенергията. Кожухаров даде пример, че ако през декември 2020 г. сметката за ток е била 10 000 лева, то през декември 2021 г. тя е 13 000 лева.

Най-голямото лечебно заведение в област Благоевград - Многопрофилната болница за активно лечение в Благоевград, е увеличило разходите си за отопление и ток с около 100 хиляди лева месечно, каза за БТА управителят на болницата д-р Огнян Митев. "Ситуацията при нас не е по-различна от тази при ресторантьори и в производството, имаме много болни, но извън ковид пациентите са малко, приходите намаляват, а от друга страна разходите се увеличават и трудно се справяме", коментира той. В МБАЛ - Благоевград на този етап не се обмислят ограничения, но се разчита на компенсация от държавата.

В общинската болница в Гоце Делчев сметките за ток преди година са били около 12 хиляди лева, а в момента са между 36 и 40 хиляди, коментира за БТА управителят на МБАЛ "Иван Скендеров" д-р Петър Филибев. Увеличението е тройно, подобна е ситуацията и за сметките за отопление, лечебното заведение може да покрива разходите още месец, допълни той. В болницата в Гоце Делчев разчитат на държавата, за да се компенсират тройно увеличените разходи. По думите на д-р Филибев в тази ситуация не може да се разчита на общините, тъй като и те изпитват затруднения при покриване на разходите за отопление на училища и общински сгради, осветление и други.

В МБАЛ "Д-р Димитър Павлович" в Свищов фактурата за декември за електричество е била 54 640 лева, при спестени 4000 киловатчаса електроенергия спрямо същия период на предходната година, когато от лечебното заведение са платили 19 хил. лева за ток, каза за БТА управителят на болницата Илиян Венков. Той посочи, че приходите на болницата са изцяло от клинични пътеки и ако ситуацията остане такава, средствата ще бъдат за стопански разходи, а не за увеличение на заплатите на лекарите и медицинския персонал.

Общинската болница в Казанлък - МБАЛ "Д-р Хр. Стамболски" отчита сериозно увеличение на сметките - два пъти и половина. Пред БТА директорът на лечебното заведение д-р Кети Маналова- Владкова обясни, че според направен анализ за електроенергия през 2019 г. разходите са били 21 хиляди лева, през 2020 г. - 24 хиляди лева, а през 2021 - 52 хиляди лева. За природен газ през 2019 г. разходът е бил 17 700 лева, за 2020 г. - 31 600 лева и за 2021 г. - 58 300 лева. "Изключително трудно е плащането на сметките, мисля, че това е последният месец, в който можем да поемем тези високи разходи", каза д-р Маналова.

Управителят на Общинската болница в Павликени д-р Ренета Кръстева заяви за БТА, че разчита на помощ от държавата, защото лечебното заведение се отоплява изцяло с електричество. През декември 2020 година, болницата е платила за ток 18 хиляди лева, а за същия месец през миналата година сметката е била 44 хиляди лева.

Директорът на Многопрофилната болница за активно лечение в Карнобат д-р Никола Колибаров, съобщи за БТА, че разходът за електроенергия на лечебното заведение през декември 2021 г. в сравнение с предходната се е увеличил драстично - около четири пъти повече. През студените месеци на 2020 година сметките за ток са варирали между 2 000 и 2 550 лева, а последната фактура за декември 2021 г. е 9 940 лева. "Няма как да не платим тока - ще ни дръпнат шалтера, задължения към доставчици за лекарства, консумативи, кислород няма как да ги пренебрегнем. За да си плащаме сметките за електричество, вероятно ще се принудим да намалим допълнителното материално стимулиране на лекари и сестри, да бавим заплатите на персонала, което не се е случвало от години в болницата", заяви д-р Колибаров.

Два пъти са се увеличи сметките за електричество на общинската болница "Св. Иван Рилски" в Дупница, каза за БТА прокуристът на здравното заведение Мария Жейгарова. Разходите са пораснали от 14 на 32 хил. лева. "На нищо не разчитаме - да работим и да ни плащат", каза Жейгарова. Тя уточни, че за съжаление разходите, които сега отиват за енергийни нужди, са за сметка на увеличаване на заплати и ново оборудване за здравното заведение.

Без компенсации от държавата или повишаване цените на клиничните пътеки областната болница "Д-р Стамен Илиев" в Монтана не може да издържи дълго на високите цени на тока и природния газ, които за последните месеци се увеличиха с 2,5 - 3 пъти, заяви за БТА директорът на лечебното заведение д-р Тодор Тодоров. Той съобщи, че за момента болницата успява да разплати сметките си като е въвела максимално икономичен режим на работа. "Така може да издържим месец, два или три, но не може постоянно да е така. На нашата болница разчитат хора от цялата област Монтана, а често и от съседните области. Не можем да оставим пациентите на тъмно и на студено дори за минута, режимът на работа на болницата е 24-часов", коментира д-р Тодоров.

Разходите за електроенергия са утроени за общинската болница в Тутракан, последната сметка е 24 хиляди лева, а дотогава - между 6 и 8 хиляди лева, коментира за БТА д-р Богомил Бойчев, управител на болницата. По думите му докато няма нов бюджет, бюджетите на болниците са намалени и новите цени на електроенергията се явяват непредвиден разход. Няма възможност да формират собствена цена на услугата и това предопределя трупането на дългове, добави той.

В Специализираната болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация в Перник разходът за ток през декември 2020 г. е бил 9600 лева, а година по-късно - 21 500 лева. Пред БТА изпълнителният директор на здравното заведение Емил Ненков изрази опасение високите сметки за ток да не доведат до натрупване на нови задължения.

Управителят на Диагностично-консултативен център 1 в Стара Загора д-р Георги Лисичков съобщи пред БТА, че ситуацията е много тежка и много трудно се справя с плащането на сметките. През декември 2021 година сметката за газ е над 6000 лева, а на ток достига 14 000 лева. За сравнение за същия период на 2020 година общата стойност на "топлото" е била 5 500 лева. "До момента плащахме 109 лева за киловатчас, а през декември цената беше 593 лева за киловатчат", допълни още медикът.

Управителят на общинската Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в Стара Загора д-р Камелия Харачерова коментира за БТА, че сметката за газ за изминалия декември е надхвърлила 10 хиляди лева, което е близо два пъти и половина повече от платеното същия период на 2020 година. От думите ѝ стана ясно, че освен повишението на сметките за ток и газ, са се повишили и доставните цени на всички услуги, които ползва лечебното заведение.

Повече от два пъти са скочили разходите за ток и газ на многопрофилната болница за активно лечение "Д-р Никола Василиев" в Кюстендил. "Не можем да намалим нито топлото, нито да спрем храната и лекарствата. Трябва да се адаптираме към условията и да се справяме", коментира за БТА директорът на болницата д-р Александър Величков. Той посочи, че от 15 хил. лева сметка за електричество, разходите сега са около 45 хиляди лева. Разходите за газ са скочили от 20-30 хиляди до 67 хиляди лева. "Няма смисъл от това да се оплакваме. Разчитаме и на компенсациите, обещани от правителството", коментира д-р Величков.

Кметът на община Бяла Слатина Иво Цветков съобщи за БТА, че е голяма вероятността болницата да изпадне в лошо финансово състояние. Сметката ѝ за ток от 10 000 лева е нараснала през декември на 28 000 лева, а за отопление на газ - от 6000 лева на 18 000 лева.

В многопрофилната болница "Св. Анна" във Варна, която е с общинско участие, фактурите за ток от 397 300 лева през 2020 г., са станали 619 000 лева през миналата година, коментираха за БТА от лечебното заведение. От болницата допълниха, че ако през 2020 г. за кислород са похарчили 36 360 лева, то през 2021 г. сумата вече е 76 700 лева, от което бюджетът им е пострадал сериозно.

Ръководството на МБАЛ - Търговище отчита огромен скок в плащанията за ток и газ, каза за БТА изпълнителният директор д-р Иван Светулков. Сравнителната справка показва, че докато за декември 2020 г. за електричество са били платени 24 000 лева, то за миналата година вече са 75 000 лева. Подобно е положението и със сметките за газ - 18 000 лева за последния месец на 2020 г. и 60 000 лева за същия период на отминалата година. По думите на главния лекар, ако не се променят бюджетите за декември, които се изплащат през януари, здравното заведение няма да може да функционира нормално. Ще се появят затруднения при покриването на други разходи, добави той.

Многопрофилната болница в Попово е платила два пъти по-високи сметки за ток и газ за месец декември 2021 г., в сравнение със същия период на 2020 г. "Засега имаме средства за покриване и на януарските фактури, но ако не бъдат взети мерки и нещата продължат така, ще се появят затруднения", коментира за БТА директорът на здравното заведение Йовчо Яков. По думите му болницата е платила за последния месец на миналата година 18 000 лева за газ, при 7000-8000 лева през предходната. Фактурите за ток пък са се повишили от 10 000 лева на 28 000 лева. Яков бе категоричен, че заплащането на тези консумативи ще се отрази негативно върху възнагражденията на работещите медици. Ще има притеснения със закупуването на медикаменти и осигуряването на храната за хоспитализираните пациенти, добави той.

Болницата в Омуртаг е платилата три пъти и половина повече за ток за декември 2021 г., спрямо същия период на предходната година. Тогава фактурата е била за 6 000 лева, а сега - 22 000 лева. Здравното заведение се отоплява на въглища и това отчасти облекчава работата му, каза за БТА главният счетоводител на МБАЛ - Омуртаг Десислава Димитрова. По думите ѝ ако няма увеличение на цените на клиничните пътеки или друга форма на подпомагане, болницата ще изпитва сериозни затруднения, ще се прибегне към намаляване на други разходи и ще се стигне и до забавяне на заплатите на работещите.

Управителят на МБАЛ - Троян д-р Пенко Бамбов посочи, че през декември 2020 г. фактурата за електроенергия е била на стойност 9 319 лева, а същия месец на 2021 г. - 15 218 лева, което представлява ръст от 61 процента. С толкова се е повишила и сметката за отопление. Болницата е платила за пропан-бутан през декември 2020 г. 10 145 лева, а декември м. г. - 16 906 лева. По думите му лечебното заведение трудно ще се справи с повишените цени.

Трикратно е увеличена сметката за електроенергия на МБАЛ-Тетевен, каза за БТА управителят д-р Невелина Ганева. По думите ѝ през декември 2020 г. фактурата е била на стойност 10 хиляди лева, а за същия месец на м.г. е 32 хиляди лева. Лечебното заведение се отоплява с дърва, чиято цена също много е скочила. "Много е трудно, ще се справим със спестени резерви, но това е временно. Всичко се увеличи - дърва, лекарства, консумативи, кислород, договорите, които сключваме с другите болници за обслужване с апаратури", добави д-р Ганева.

В болница "Проф. Георги Златарски" в Белоградчик за декември 2020 г. са платили за електроенергия 5 437 лева, срещу над два пъти повече година по-късно - 11 500 лева при по-малко потребление, каза за БТА заместник-кметът на община Белоградчик Росен Младенов.

Подобно е положението и в многопрофилната болница за активно лечение "Св. Петка" във Видин, която е най-голямото здравно заведение обслужващо населението на 11-те общини от Видинска област. За декември 2020 г. болницата е платила сметка за ток в размер на 20 590 лева, а година по-късно сумата е близо 2,5 пъти по висока - 53 234 лева, каза за БТА Людмил Цветанов, ръководител "Финансово административни дейности" в здравното заведение.

МБАЛ "Рахила Ангелова" в Перник продължава да функционира нормално, въпреки високите сметки за ток, посочи за БТА изпълнителният директор Анатоли Митов. Четири пъти по-висок е разходът за електроенергия през последния месец на миналата година, достигайки 56 000 лева, при 13 000 лева през декември 2020 г. Високата сметка за ток вече е платена от здравното заведение. За да се справи със ситуацията МБАЛ "Рахила Ангелова" разчита освен на собствени приходи и на компенсации от държавата, както и на допълнителни средства от Министерството на здравеопазването и НЗОК.

Сметката за електроенергия на МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Разград за декември 2021 г. е четири пъти по-висока в сравнение със същия месец на предходната година, а два пъти повече са се увеличили разходите за газ, съобщи за БТА директорът на лечебното заведение д-р Гечо Жеков. Той посочи, че през 2020 г. за 70 000 киловатчаса лечебното заведение е платило 11 500 лева, а за почти същото потребление през 2021 г. са платени 46 075 лева. По думите му на този етап, макар и с много трудности, болницата в Разград успява да се справи, но не се знае докога ще издържи. Има лечебни заведения в страната, които са в много затруднено положение, всички разчитат, че проблемът ще бъде взет под внимание от компетентните органи, коментира д-р Жеков.

В общинската болница в Елхово разходите за ток са се увеличили над два пъти и половина, а тези за газ - над три пъти и половина. Последната сметка за електроенергия на лечебното заведение е за 9 хил. лева, докато преди скока в цените е била обичайно около 3-4 хил. лева, съобщи за БТА управителят на МБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Димитър Помаков. По думите му въпреки затрудненията болницата засега успява да покрие задълженията си, тъй като е сред малкото финансово стабилни общински болници в страната с отчетена печалба през последните години. До няколко месеца обаче ще има финансови затруднения - резервите ще се изчерпят, а приходите няма как да нараснат, коментира управителят на единствената общинска болница в Ямболска област.

Близо три пъти по-високи сметки за ток през декември 2021 г. спрямо същия месец на 2020 г. отчитат от "МБАЛ- Ардино" ЕООД, а очакванията са януарските да бъдат още по-високи. За декември фактурата е за над 11 хил. лева, а досега сме нямали по-висока сметка от 3 500 лева, за който и да е месец", коментира за БТА управителят на лечебното заведение д-р Гюнер Осман. Той каза, че не може да прогнозира докога лечебното заведение ще съумява да се справя с покриване на увеличаващите се разходи, на фона на неувеличена приходна част и допълни, че има вероятност за целта да се търсят и други източници на финансиране.

Близо три пъти са се увеличили сметките за електроенергия на Военната болница в Сливен, каза за БТА директорът на МБАЛ-Сливен към ВМА полк. д-р Илиян Комитов. Лечебното заведение се отоплява на централен ТЕЦ, но там няма промени в цените и плащането е на регулярни месечни вноски, посочи той.

Общинската болница в Дулово практически няма задължения към електроразпределителното дружество - последната сметка е от 60 хиляди лева и тя е около два пъти по-висока, коментира за БТА Янита Андреева, управител на болницата. Лечебното заведение не може да плати тази сума наведнъж и е постигнато споразумение за разсрочено плащане.

Болницата в Силистра няма проблеми със заплащането на електроенергията, според ръководителя на лечебното заведение д-р Васил Славов. За болницата, която е със 78 на сто държавно участие и обслужва седемте общини на Силистренска област, проблем е спирането на плановия прием, поради което приходите са със 100 хиляди лева по-малко от очакваните.

В общинската МБАЛ "Д-р Сергей Ростовцев" - Момчилград отчитат над два пъти по-високи сметки за електричество. За ноември 2020 г. сметката е била близо 2 750 лева и за декември около 2 840 лева, а през 2021 г. фактурираната сума за ноември е около 5 850 лева и за декември - близо 6 890 лева, каза за БТА д-р Младен Къров, управител на болницата. Като основен проблем от лечебното заведение отчитат обаче увеличените цени на лекарства, консумативи, хранителни продукти, като най-осезаема е по-високата цена на кислорода. За лечение с него през 2021 г. разходите са били 90 хил. лева, от които само 13 хил. лева са осигурени от МЗ по сключен договор с болницата.

Въпреки завишението на сметките от порядъка на близо три пъти, засега плащаме без проблеми и в срок, коментира за БТА д-р Иван Иванов, директор на Общинската болница "Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица. Той подчерта, че на този етап ръководството на болницата не е търсило помощ от общината и успява да се справя със собствени средства. Болницата се отоплява на газ, употребява и електроенергия на свободния пазар, така че не е по-защитена от останалите лечебни заведения, но към момента разполага със собствени средства за да се справи с трудностите, уточни той. Д-р Иванов изрази надежда трудните времена да не продължат дълго, защото ако ситуацията продължи и през следващите месеци, лечебното заведение ще изпита трудности и ще потърси компенсаторни механизми за справяне.

Близо три пъти са скочили разходите за електричество и газ в общинската болница "Света Екатерина" в Димитровград за месец ноември 2021 година в сравнение с 2020 г., съобщи за БТА управителят ѝ д-р Алдин Карагьозов. По думите му засега лечебното заведение се справя благодарение на финансови резерви от миналата година, които обаче вече са стопени.

Главният счетоводител на Многопрофилната болница за активно лечение в Мездра Даниел Коцев посочи, че сметките както за електроенергия, така и за газ, са се увеличили три пъти за последния месец на миналата година. Той допълни, че засега сметките се плащат редовно от болничното заведение, но с всеки месец финансовият ресурс се топи. Мездренската болница завърши с печалба от над 100 хиляди лева финансовата 2020 година.

Ситуацията е много трудна, МБАЛ-Девин е с електрическо отопление и за декември разходите за ток надхвърлят 30 хиляди лева, обясни за БТА Радка Грозданова, изпълнителен директор на болницата. Лечебното заведение успява засега да плаща сметките за електричество, разчитайки на финансови резерви, но няма да издържи, ако продължат непосилно високите фактури за ток. Надяваме се на компенсации от държавата, допълни директорът на МБАЛ-Девин.

МБАЛ-Златоград не е в тежко състояние, плащаме си всички сметки, независимо че са над три пъти по-високи, посочи за БТА управителят на общинската болница д-р Людмил Личев. През декември фактурата е за над 11 хил. лева, а през ноември болницата е платила само 5783 лева. Вярвам и силно се надявам, че държавата ще намери начин да компенсира не само нашата, а всички общински болници, заяви д-р Личев.

С близо 2,5 пъти по-високи са сметките за електроенергия на МБАЛ "Св. Петка Българска" в Нова Загора, каза в отговор на въпрос на БТА кметът на общината Николай Грозев. През декември 2020 година е била платена сумата от 12 хиляди лева, докато през същия месец на 2021 година сумата е вече 28 хиляди лева. По думите му болницата е в добро финансово състояние, от болничното заведение и общината ще се справят със сметките за месец януари, но за следващите месеци трябва помощ от държавата.

В МБАЛ-Левски сметката за ток през декември 2021 г. е три пъти по-висока от тази през декември 2020 г., каза за БТА Евгения Иванова, управител на общинската болница. По думите ѝ от лечебното заведение все още имат резерви и покриват задълженията си, но няма да издържат дълго.

Кметът на община Белене Милен Дулев коментира за БТА, че общинската болница е в добро финансово състояние, плаща си сметките и засега няма проблеми. По думите му лечебното заведение се подпомага от общината за закупуване на нова техника всяка година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Stoian
    Този нищо не става от него!Вземи пари от европейските проекти,намали си заплатата,не пипай парите на сестрите и лекарите,бе мухльо!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари