„Общински транспорт Русе“ иска заем от още 850 000 лева

2
Дружеството е поискало от общината допълнителен заем, тъй като е в затруднено положение
Дружеството е поискало от общината допълнителен заем, тъй като е в затруднено положение

Дружеството „Общински транспорт Русе“ е поискало от общината допълнителен заем от 850 000 лв., тъй като е в затруднено положение. На предстоящата сесия през май ще бъде разгледано предложението за подпомагане на дейността му.

В извънредното положение и пандемията от коронавирус пътниците в градския транспорт са намалели с близо 50 %, което води до спад в приходите от продажба на билети и карти. „Общински транспорт Русе“ продължава да извършва своята дейност, като отсрочва задълженията си към доставчиците и плаща само най-наложителните, които обаче са и най-значителни по своята стойност – работни заплати и осигуровки, данъци, наем и електроенергия. Първото тримесечие дружеството приключва със загуба в размер на 62 000 лв, предаде Русе Медиа.

Освен проведените разговори с ръководството за конкретни мерки, с които да се оптимизират разходите и да се намалят загубите, кметът Пенчо Милков предлага да се осигури допълнителна финансова помощ във вид на заем.

До момента дружеството е искало на няколко пъти подобна подкрепа. През 2017 г. общинските съветници са подкрепили паричен заем в размер на 130 000 лв., при заплащане на годишна лихва от 1,24% и срок за връщане от 4 години. През 2018 г. на дружеството е отпуснат допълнителен паричен заем от 200 000 лв., който е прибавен към първия при същите договорени условия. През септември 2019 г. са гласувани още 300 000 лв. по същия начин, Така към настоящият момент задълженията на „Общински транспорт Русе“ към Община Русе по договора за паричен заем от 2017 г. са в размер на 624 339,29 лв.

Новата сума от 250 000 лв. ще бъде отпусната чрез сключване на допълнително споразумение към същия договор, като се запазват условията за лихвата и погасяването за 4 години.  Средствата ще бъдат осигурени от резерва на Община Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари