Общински съветници: Очакваме всеки момент Тарзан да изскочи от гъсталаците

0

Неотдавна двама от общинските съветници на град Русе отправиха покана към кмета Пламен Стоилов и зам.-кмета по комунални дейности Свилен Иванов да се разходят из русенските квартали, за да видят сами до колко е окосена тревата, която на някои места достига човешки бой. Поканата е от общинските съветници: Искрен Веселинов – ВМРО и Станимир Станчев – Реформаторски блок.

След отвореното писмо, което двамата  разпространиха в медиите, кметът излезе с изявление, че до 1 юни тревата в града ще бъде окосена, в противен случай фирмата изпълнител ще бъде санкционирана.

Оказва се, че към днешна дата все още има доста райони в целия град, през които общинската косачка не е успяла да мине. Това констатират и двамата общински съветници Искрен Веселинов и Станимир Станчев, които за втори път са направили обиколка в града и са запечатали в снимки обраслите в трева площи.

Заедно със снимките те са изпратили и второ отворено писмо, адресирано до кмета Пламен Стоилов, в което питат как и защо е назначена фирмата изпълнител и защо тя не си е свършила работата.

Ето и целия текст на писмото:

Г-н Кмете, неотдавна отправихме към Вас и Вашия заместник покана за разходка, за да привлечем вниманието Ви към безобразното състояние на тревните площи в Русе, за които благодарение „оценките” на Вашата администрация вече се грижи частна структура /не случайна, както всички знаем/. Тъй като не откликнахте, а вместо това разпространихте изявление как до 01.06.2014 г. всичко ще бъде наред, ползваме се от правото, което ни дава чл.107, ал. 4 от АПК, когато има съмнение за злоупотреби с власт и корупция, лошо управление на държавно или общинско имущество или за други незаконосъобразни или нецелесъобразни действия или бездействия на административни органи и длъжностни лица в съответните администрации, с които се засягат държавни или обществени интереси, да ги сигнализираме.

Днес, 03.06.2014 г., два дни след определения от Вас публично срок направихме сами въпросната разходка и документирахме със снимки жалкото състояние, до което Вашето управление е довело „зеленото богатство” на Русе.

Започнахме от бул. „Цар Освободител”, където тревата е „само” до коляно, а пред паметника на антифашиста бурените са повече от цветята.

Зелените площи по ул.”Фердинанд” се оказаха окосени, но в разрез с всякаква технология, с ръчна, а не с роторна косачка. Тревата е изровена до корен и на места унищожена. Подходите към кея и самия кей приличат на джунгла. Очаквахме всеки момент Тарзан да изскочи от гъсталаците и да подгони боязливо пристъпящите туристи.

Парка на младежта се поддържа само около главните алеи, картината зад зала Филхармония, където играят много деца, е плашеща, както и на други места.

По бул. „Плиска” /ЖК „Възраждане”/ тревата е до коляно, което прави квартала „добре поддържан” на общия фон.

В ЖК „Локомотив” растителността е повече от човешки бой.

По бул. „Потсдам” положението е същото. Фрапантна е разликата между общинската джунгла и зелените пространства около МОЛА, където грижата е очевидна въпреки дъждовете, които валят и там. Във всички части на „Здравец” положението е нетърпимо. Хората се притесняват вече не от кърлежи, а от змии. На малкото места, където избранника-консорциум е благоволил да окоси, тревата не е извозена и гние. Голяма част от „Родина” също не е окосена, а бурените са човешки бой.

„Чародейка – север” е подходяща за паша на едър добитък /дребния би се изгубил, както една кола покрита от бурените/.

„Чародейка Юг” също е загубена в тревата с малки изключения. Същото се отнася за „Дружба” 1 и 2. Решихме накрая за да си оправим настроението с вида на градската градина, но там очите ни избодоха магарешки тръни и избуяла самакитка, както и др. бурени от неизвестен за нас вид. Те спокойно си вирееха в култивираните уж пространства, извираха от декоративните храсти и пр., свидетелствайки, че никой не си дава труд да плеви.

Срамота!

С настоящото ви сигнализираме не само за да накажете неизрядния изпълнител и така да отчетете дейност. Мислим, че тези фирми, дори да са близки до сърцето на администрацията Ви, просто са негодни да извършват тази дейност.

Искаме да разберем защо комисията назначена от Вас ги обяви за спечелили с по-висока от общинската фирма цена само заради по-добре описаната технология на изпълнение, а тази технология не се спазва?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари